Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Delo od doma: Kako vpliva na zdravje

Kljub temu, da je vaš dom vaša pisarna, ostanite zdravi.

6.3.2018 ob 5:55

delo_micna.jpg

V sodobnem času ni delo doma nobena redkost. Vsak, ki se zanj odloči, je nedvomno deležen številnih dobronamernih nasvetov v smislu: priskrbi si dober računovodski servis ali pretehtaj stroške, ki jih takšno delo prinaša. Nedvomno modre besede. Vendar pri vsem skupaj ne gre zanemariti zdravja. Kajti delo doma tudi s tega vidika prinaša skrite pasti, ki so jih nanizali na portalu Apartment Therapy in jih velja upoštevati.

Še vedno se morate družiti

Res je, zjutraj lahko ostanete v copatih. V bistvu je pisarna v sosednjem prostoru, kar pomeni, da vožnja z avtomobilom, mestnim prevozom ali sprehod do delavnega mesta odpadejo. Vsakodnevna vožnja na delo in nazaj res prinaša določena tveganja za zdravje, med njo se poveča stres, poviša krvni tlak in povečuje tveganje za srčne bolezni, ki veljajo za največje tegobe sodobnega časa.

A ima potovanje v službo in nazaj tudi svoje prednosti. Kajti, ko ste doma, nikoli niste na cesti in nikoli niste v družbi. Ne srečujete več znancev, ne prepirate se s tujci, ne prihajate v stik z znanimi in neznanimi obrazi, med odmori ne pijete kave s sodelavci, zjutraj nikogar ne pozdravite in popoldne se od nikogar ne poslovite.

Stanovanje postane vaš mali svet, iz katerega le še redko pokukate, s tem pa ste oropani socialnih stikov, ki so za mentalno in telesno zdravje nepogrešljivi. Zato ne pozabite na to plat življenja in ne zanemarite druženja. Če nimate druge priložnosti, pa popoldne obiščite frizerja ali se odpravite v bolj oddaljeno trgovino. Saj veste, vse je lepše, kadar z nekom izven doma spregovorite dve, tri ali pet besed.

Zdravi obroki se ne skuhajo sami

Ura je ena. V vašem hladilniku so jajca, nekaj brokolija in kvinoja. A to, da so tam ne pomeni, da se prehranjujete zdravo. Kajti iz njih je treba nekaj skuhati. Tedaj, ko ste hodili v pisarno, ste si zdravo malico pripravili zvečer in jo zjutraj odnesli s seboj, ali ste si krepčilo privoščili v bližnjem lokalu.

Po novem vas na dejstvo, da je čas za kosilo, spomni prazen želodec, vi pa namesto, da bi si privoščili zdrav obrok, mimogrede nekaj vržete vase. Napaka. Kljub temu, da ste doma, obrok pripravite vnaprej. Tako ne boste izgubljali časa za kuhanje, vseeno pa boste jedli telesu in duši prijazno hrano.

Vadbi se je lažje … izogniti

Ker vam šef ne diha vedno za ovratnik in vas nima na očeh, ste svobodni kot ptica na veji. Pisalno mizo lahko zapustite, kadar se vam zljubi. Lahko greste na sprehod v park. Na tek po rečnem bregu. Lahko se usedete na kolo in odpeljete do oddaljene pekarne. In to tedaj, ko je zunaj še dan.

Resnica: res bi vse to lahko počeli, a velika verjetnost je, da ne boste. Kadar delate doma, ne delate manj in vse misli imate usmerjene v to, da morate zaslužiti dovolj za preživetje. Sam sebi ste v resnici strožji šef, kot bi bil tisti, ki bi vas nadzoroval. Zakopani v delo pa vsak dan znova pozabljate na vadbo.

Kar je še ena past te vrste zaposlitve. Ne pozabite na gibanje. V resnici boste nalogam veliko lažje kos, če si boste vsak dan vzeli pol ure za vadbo, kot če se ne boste premaknili izza pisalne mize. In zdravje vam bo hvaležno.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Vrste seksa, ki jih preprosto morate doživeti

Odgovori na šest najbolj neprijetnih seksi dilem: Priznati ali zamolčati afero, spolno bolezen …

Zakaj se včasih spremeni velikost vagine in kako to vpliva na seks

ne spreglejte