Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Čokolada učinkovito prežene kašelj

Še en razlog, da se večkrat posladkate s čokolado.

25.1.2016 ob 7:30

shutterstock_237621778.jpg

Običajno pride v najmanj primernih trenutkih. Zoprn, dražeč, suh kašelj, ki ga nikakor ni mogoče ustaviti. A le, če ne poznate izjemno učinkovitega zdravila, ki je pri tem v veliko pomoč: gre za temno čokolado. 


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Profesor Alyn Morice z britanske univerzitetne klinike Hull, kjer so se dokopali do teh zaključkov, je povedal, da so preizkusili več zdravil za blaženje kašlja. Med drugim tudi novo zdravilo z vsebnostjo teobromina, katerega vsebuje tudi kakav. Pri sodelujočih, ki so uživali slednjega, so izboljšanje opazili že po dveh dneh. 

Druga raziskava, izvedena na kolidžu Imperial v Londonu je prišla do podobnih zaključkov: v sporočilu za javnost so zapisali, da je v kakavu prisoten alkaloid teobromin, ki deluje tako, da preprečuje neželeno delovanje vagusnega živca. Neprimerna reakcija tega se odraža kot kašelj, teobromin pa po učinkih celo presega za to namenjena zdravila.

Prav tako pa ima čokolada še eno prednost: zaradi značilne teksture se v grlu zadrži dlje od zdravil in tako preprečuje, da bi se kmalu znova pojavil dražeč kašelj.

Za natančne vplive čokolade na kašelj bodo potrebne še nadaljnje raziskave, a z zaključki dosedanjih smo lahko več kot zadovoljni. Ko vas bo torej znova popadel nadležen kašelj, si privoščite vročo čokolado ali košček temne žlahtne sladice.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Odgovori na šest najbolj neprijetnih seksi dilem: Priznati ali zamolčati afero, spolno bolezen …

Zakaj se včasih spremeni velikost vagine in kako to vpliva na seks

12 stvari, ki jih sanjski moški ne počnejo

ne spreglejte