Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Kdaj bi vas morali nočni obiski stranišča skrbeti

Strokovnjaki pojasnjujejo, zakaj morate ponoči na malo potrebo in kdaj je to razlog za skrb.

8.11.2019 ob 6:00 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kdaj bi vas morali nočni obiski stranišča skrbeti

Če morate ponoči pogosto na malo potrebo se najbrž sprašujete, zakaj se zaradi nje zbujate sredi noči in če so nočni obiski stranišča razlog za skrb.

A v resnici zadeva ni redka. Urolog Marcelino Rivera z univerze Indiana je namreč za Huffington post pojasnil, da se večina z njo vsaj občasno sooča. In v kolikor vas mala potreba ne zbudi pogosteje kot enkrat na noč, praviloma ne pomeni razloga za zaskrbljenost.

Ledvice delujejo tudi ponoči

"Glavna naloga ledvic je odstranjevanje toksinov iz krvnega obtoka ter odvajanje teh skozi urin. In ledvice delujejo vedno. Podnevi se zato mala potreba praviloma pojavi na vsaki dve uri (odvisno sicer od tega, koliko tekočine zaužijete), ponoči pa telo izloča hormon, zaradi katerega je urin bolj koncentriran in se potreba po odvajanju tega pojavlja redkeje, kot čez dan. Nič neobičajnega pa ni, če do nje pride enkrat."

A kot še dodaja, če se zaradi nje zbudite večkrat, bodite pozorni na nekaj dejavnikov, ki pripeljejo do tega. Takole izpostavlja najbolj verjetne:

Pijete preveč vode, zlasti tik pred počitkom

Ta je dokaj očiten razlog. Kar gre noter, mora iti tudi ven. Če čez dan popijete veliko vode ali druge tekočine in se nekaj kozarcem ne odrečete niti tik pred spanjem, je velika verjetnost, da se boste ponoči zbudili večkrat. Zato urolog priporoča, da se vsaj tri ure pred spanjem izogibate pitju in več tekočine raje zaužijete čez dan.

 

Posredi so lahko zdravila

Nekatera zdravila, ki jih zdravnik predpiše na recept, so lahko odgovorna za nočne male potrebe. Zlasti tista, ki nižajo visok krvni tlak, pomirjevala, zdravila, ki sproščajo mišice in alfa blokatoriji.

Uživanje alkohola in kofeina

Alkoholne in kofeinske pijače so diuretiki, kar pomeni, da pod njihovim vplivom v telesu nastaja več urina, zato spodbujajo malo potrebo tudi tedaj, ko naj bi počivali.

Posredi so lahko motnje spanja

Če se ponoči velikokrat zbudite zaradi polnega mehurja, ste lahko žrtev obstruktivne spalne apneje, stanja, ko se med spanjem za nekaj trenutkov prekine dihanje. Kar 84 odstkov tistih, s spalno apneo, mora ponoči večkrat obiskati stranišče. 

Noseči ste

Nosečnice pogosteje odvajajo urin. Povečana maternica pritiska na sečni mehur, posredi pa je še nosečniški hormon, z imenom horionski gonadotropin, pod vplivom katerega več krvi prehaja v ledvice in posledično nastaja več urina.

 

Krivo je lahko staranje

Kapaciteta mehurja se s staranjem manjša. Torej se lahko mala potreba pojavlja pogosteje kljub temu, da zaužite količine tekočine ostajajo enake, kot v mlajših letih. Prav tako s staranjem spanec postaja rahlejši in mala potreba hitreje prebudi iz spanja.

Vaše noge so zatečene

Tudi zatekanje spodnjih okončin lahko pripomore k temu, da morate ponoči večkrat na stranišče. Tedaj, ko je namreč telo v vodoravnem položaju, se tekočina iz nog razporedi po krvnem obtoku, potuje skozi ledvice in posledično nastaja več urina.

Dvignjene noge nekaj ur pred spanjem pri tem lahko pomagajo, vendar bodite pozorni tudi na splošno zdravje, saj so lahko zatečene noge posledica katere od srčnih bolezni.

Ste žrtev okužb sečil

Pogosto nočno mokrenje je včasih povezano z okužbami sečil. V tem primeru je v predelu mehurja in ledvic prisotna bolečina, med mokrenjem pa se pojavlja neprijeten, pekoč občutek.

Kdaj je zaskrbljenost na mestu?

Če vas skrbi, da ponoči se prepogosto zbujate, urolog priporoča natančno spremljanje vnosa tekočine. Če v 24 urah malo potrebo opravljate več kot osemkrat, je to prepogosto, je pa zadeva povezana tudi s starostjo. Če ste mlajši od 65 let in morate ponoči vstati dvakrat, obiščite zdravnika. Prav tako tudi, če štejete od 65 do 70 let in se zbudite več kot dvakrat na noč.

Previdnost je na mestu še, če nočno uriniranje spremljajo povečana žeja, izguba teže, slabši ali povečan tek. Ter v kolikor je v urinu prisotna kri, imate povišano telesno temperaturo ali odvajanje urina spremlja bolečina, odvajate pogosto, a malo urina, saj vse to nakazuje na okužbo sečil, ki jo je treba primerno zdraviti.

Preberite še: Ali zadrževanje urina škoduje zdravju?

Morda vas zanima tudi: Zanimiva in učinkovita varovala pred okužbami sečil


oddajte komentar

preberite tudi

Orgazem med masturbacijo, ne pa tudi med seksom (to so glavni krivci)

Finančna varnost ali ljubezen? Izkušnja dame, ki je bila v zvezi z bogatašem

Šest tipov žensk, od katerih moški bežjo (čisto vsakič)

ne spreglejte