Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Avokado: koščica za zdravje prav tako koristna kot mehko meso

Avokado slovi po visoki vsebnosti zdravih maščob, a zdravju ni prijazen zgolj zaradi njih.

6.4.2019 ob 4:05

avokado_koscica_noz_deska_micna.jpg

Vsak, ki kaj da na svoje zdravje ve, da je avokado zaradi bogastva telesu prijaznih maščob dober za srce, možgane in zato nepogrešljiva sestavina jedilnikov.

V novi študiji, ki jo povzema publikacija Advances In Food Technology and Nutritional Sciences, pa je znanost stopila še korak naprej in se poglobila v učinke tistega, kar se skriva v samem osrčju sadeža ter dokazala, da je koščica avokada za zdravje prav tako koristna kot njegovo mehko meso.

Ekipa strokovnjakov z univerze Penn State je po navedbah Insiderja dokazala, da je zlasti učinkovita pri zmanjševanju telesnih vnetji.

Sicer ne svetujejo, da bi zato morali glodati veliko in trdo koščico, upajo pa, da bo kmalu na voljo iz nje pripravljen ekstrakt, ki ga bo v prid preprečevanja telesnih vnetji mogoče dodajati prehrani ter tako znižati tveganje za številna stanja, ki so odraz vnetnih procesov v organizmu: artritisa, kolitisa, srčnih bolezni in nekaterih oblik raka.


Spodbudni rezultati

Seveda bodo za natančne učinke o vplivu na preprečevanje in zdravljenje omenjenih tegob potrebne še nadaljnje študije, a kot zatrjujejo znanstveniki, je že sedaj znano, da je učinek avokadove koščice spodbuden.

"Pod vplivom iz nje pridobljenega ekstrakta je bilo v naših laboratorjih opaziti manjšo aktivnost celic, ki so odgovorne za telesna vnetja," je povedal vodja študije Joshua Lambert in dodal: "Koščica predstavlja od 16 do 20 odstotkov teže avokada, kar pomeni, da se dokajšen delež tega zavrže. Glede na to, da je poraba velika, s tem bremenimo tudi okolje." 

Skratka, z uporabo samega jedra sadeža bi lahko pripomogli tako k zdravju kot k varovanju narave.


Ideja ni nova

Sicer pa ideja o uživanju avokadove koščice ni nova. Mnogi zagovorniki zdrave prehrane na blogih objavljajo njene načine uporabe in opozarjajo na koristi. V svojih priporočilih koščico olupijo, nato pa jo nastrgajo ali narežejo ter dodajo solatam, kosmičem ali smutijem.

A kot rečeno, za verodostojne rezultate bodo strokovnjaki z omenjene univerze opravili še niz poskusov na živalih ter z njimi potrdili učinke avokadove koščice na vnetne procese ter predvsem določili količino, ki je primerna za uživanje.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: To vam sporoča vaša vagina pa morda sploh ne veste ali pa Je spogledovanje brez dotikov res že varanje?

Priporočamo tudi: Živila, ki jih je pametno imeti na zalogi, da kuhamo okusno in poceni


oddajte komentar

preberite tudi

Trije znanstveni razlogi, zakaj ženske privlačijo poraščeni moški

Vse prednosti veganskih kondomov

Podoba, ki razkriva vašo ljubezensko usodo: kakšni ste, ko se zaljubite

ne spreglejte