Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

8 opozoril telesa, da mu primanjkuje kalcija

Kalciji je pomemben mineral in telo na njegovo pomanjkanje opozarja z različnimi simptomi.

11.3.2019 ob 6:44

utrujena_punca_za_racunalnikom_micna.jpg

Ne samo, da kalcij zagotavlja lepe zobe in močne kosti, pomembno vlogo igra tudi pri delovanju mišic, živčevja in srca. Najbolje ga je telesu dovajati s primerno prehrano: veliko ga je v mleku, mlečnih izdelkih, zeleni zelenjavi in semenih. Pri prehranskih dodatkih je previdnost na mestu, saj tako kot prenizka, tudi previsoka količina tega minerala negativno vpliva na zdravje organizma.

Nekatere skupine populacije, denimo najstniki, starejši posamezniki in tisti, ki se soočajo s kroničnimi obolenji, so za pomanjkanje kalcija dovzetnejše, kot druge, tu pa je po pisanju Insiderja osem znakov, ki opozarjajo, da ga tudi sami uživate premalo.

V prstih se pogosto pojavlja občutek otrdelosti

Vsi znaki pomanjkanja kalcija niso očitni in jih le redki povezujejo s prenizko količino tega minerala. Meghan Denos, prehranska strokovnjakinja kot prvega takšnega izpostavlja otrdele in omrtvičene prste.

Če vas ti ne ubogajo, bi morali povečati vnos kalcija. Predvsem s pravimi živili, v kolikor se odločate za prehranska dopolnila, pa se o primerni količini obvezno posvetujte z zdravnikom. Kajti po besedah strokovnjakinje obstajajo domneve, da pretiravanje s kalcijem med drugim povečuje tveganje za srčno žilne bolezni.


Pogosto imate krče v mišicah

Čeprav večina mišične krče povezuje s pomanjkanjem magnezija, prehranska strokovnjakinja Natale Allen z univerze Missouri opozarja, da so ti lahko tudi posledica prenizke količine kalcija v organizmu.

Zlasti po naporni vadbi v izogib temu strokovnjakinja priporoča s kalcijem in energijo bogato čokoladno mleko.


Vrtoglavica

Ysabel Montemayor, registrirana dietetičarka izpostavlja dejstvo, da so pogoste vrtoglavice neredko simptom resnega pomanjkanja kalcija v organizmu. Če so izključeni drugi vzroki, se kaj lahko pojavljajo zato, ker uživate z njim preskopo prehrano.


Utrujenost

Pogosta utrujenost, malodušje ter nezmožnost opravljanja vsakodnevnih nalog so naslednje verjetne posledice pomanjkanja kalcija v telesu.

V tem primeru Denosova priporoča več manjših s kalcijem bogatih obrokov dnevno: "Telo lahko hkrati absorbira le določeno količino tega minerala, zato je z njim bogate jedi v manjših količinah bolje uživati večkrat na dan, kot vse v enem obroku."


Vaše kosti so krhke

"Osteoporoza je resno stanje, ki prizadene predvsem ženske po menopavzi. Njeni edini simptomi so krhke in lomljive kosti, zato je ni mogoče opaziti, dokler ni prepozno, mogoče pa je s primerno količino kalcija v vsakodnevni prehrani ukrepati preventivno," opozarja Allenova.


Vse pogosteje vas izdaja spomin

Montemayorjeva je povedala, da je tudi slab spomin en od simptomov pomanjkanja kalcija, najpogosteje pa to posledico spremlja že omenjena utrujenost, so zapisali v publikaciji Medical News Today.


Telo vas ne uboga

Nesposobnost nadzorovanja telesnih gibov je po besedah Denosove še en pokazatelj pomanjkanja kalcija. Prav tako so pri Fundaciji Epilepsija dognali, da je pri 20 do 25 odstotkih primerov epileptičnih napadov prisotna hipokalcemija oziroma prenizka količina tega minerala v telesu.


Vaše srce ne bije enakomerno

Neenakomeren srčni ritem je prav tako simptom prenizke količine kalcija v organizmu, do katerega pride ob dolgoročnem pomanjkanju za zdravje srca pomembnega minerala.


Koliko kalcija?

Količina kalcija, ki ga telo potrebuje, je odvisna od starosti in splošnega zdravja posameznika, okvirno pa za starost od 19 do 50 let znaša 1000, po 50. letu pa 1200 miligramov na dan. Pomembna za njegov izkoristek je tudi optimalna količina vitamina D, ki spodbuja absorpcijo kalcija v organizmu.

Zato so mlečni izdelki pogosto obogateni s tem vitaminom, katerega vir so tudi sonce, pomarančni sok, losos, tuna, jajca, gobe in žita.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Tako v resnici na presnovo vpliva voda, ki jo pijete zjutraj ali pa 4 odlični razlogi za sladkanje s temno čokolado

Priporočamo tudi: Vas po vadbi bolijo mišice? Tako lahko omilite ali premagate bolečino


oddajte komentar

preberite tudi

Komu je namenjen ekskluzivni erotični klub, kamor smejo le lepe ženske?

Ločeni spregovorili o tem, kaj je bila kaplja čez rob (razlogi za ločitev)

Osem lastnosti žensk po 40. letu, ki povsem očarajo mlajše moške

ne spreglejte