Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

6 trikov, ki vam bodo pomagali preživeti vročinske valove

V času, ki se vročinski valovi vrstijo drug za drugim je dobro poznati nekaj trikov, s pomočjo katerih bodo visoke temperature znosnejše.

26.7.2019 ob 4:10

poletje_vrocina_pes_micna.jpg

Uživamo v vročem poletju. Za marsikoga prevročem, saj si vročinski valovi, v katerih se temperature povzpenjajo visoko nad 30 stopinj Celzija, sledijo en za drugim in tudi noči zlasti v mestih ne prinesejo olajšanja.
Kako pa poskrbeti, da bi vroči dnevi vendarle bili znosnejši? Nekaj odličnih idej ima Insider.

Hladne rjuhe zagotavljajo boljši spanec

V vročih nočeh je skoraj nemogoče dobro spati. "Telo se med spanjem naravno ohlaja, prav ta proces pa je zaradi visokih temperatur poleti oviran," je povedal internist in kardiolog Edo Paz. Idealna temperatura za spanje znaša od 15 do 19 stopinj Celzija, a takšna je poleti zgolj nedosegljiv ideal.

Mogoče pa je telesu pomagati, da bo lažje potonilo v sen. In sicer tako, da pred spanjem za nekaj ur posteljnino položite v zamrzovalnik in zvečer ležete v hladne rjuhe v katerih boste hitreje zaspali in se ne boste v nedogled nemirno obračali po postelji.

Izogibajte se alkoholnim in kofeinskim pijačam

Ledena kava zjutraj in hladno pivo zvečer se morda res zdita primerna način za premagovanje vročine, a žal so takšne in podobne pijače blagodejne le na prvi pogled.

Tako kofein kot alkohol sta diuretika, ki spodbujata izločanje tekočine iz telesa. "V vročem poletju hitreje nastopi dehidracija, zato je primeren vnos tekočine nedvomno pomemben tudi z vidika lažjega soočanja z visokimi temperaturami, a ostanite pri vodi ter zeliščnih čajih," svetuje Paz.

Roke potopite v hladno vodo

Leta 2013 izvedena raziskava je pokazala, da je s tem, ko do komolcev roke potopite v hladno vodo, temperaturo telesa mogoče v razmeroma kratkem času znatno znižati. Prav tako vas ta tehnika lahko obvaruje pred vročinskim udarom in drugimi negativnimi posledicami visokih temperatur.

zenska_vodnjak_voda_micna.jpg

Izkoristite sveže sadje in zelenjavo

Za prebavo z beljakovinami in maščobami bogatih obrokov telo potrebuje veliko energije, zato se med tem tvori dodatna toplota, ki je v vročem poletju res ne potrebujete.

"Raje se odločajte za lahko prebavljive jedi, za pripravo katerih vam ne bo treba vključiti štedilnika: juhe iz surove zelenjave, ki nastanejo v blenderju, sveže solate, sadni obroki v obliki smutijev so v vročih dneh idealen izbor," je prepričana prehranska strokovnjakinja Natalia Rose.

Ohladite se z dihalnimi tehnikami

Dihanje, ki ohlaja oziroma The cooling breath je tehnika zahodne medicine, s pomočjo katere se iz telesa sprošča odvečna toplota. Vdih med njo poteka skozi ukrivljen jezik, izdih skozi nos. Ob počasnem dihanju jo izvajajte pet minut.

"Tehnika je učinkovita in zlasti primerna za nosečnice," je povedala vaditeljica joge Shiya Mangel Furstenau. Kot je leta 2017 dokazala raziskava, pomaga tudi pri zniževanju krvnega tlaka, kar je pri ljudeh s hipertenzijo v poletni vročini vsekakor dobra novica.

Izdelajte svojo klimatsko napravo

Nedvomno imate doma zamrzovalno skrinjo in morda tudi namizni ventilator. V kolikor si z njim pomagate skozi vroče dneve, njegov učinek okrepite tako, da predenj postavite posodo z ledom ali plastenko z zamrznjeno vodo.

Led oddaja hlad, ki ga piš iz ventilatorja razširi po prostoru in pomaga skozi še en, ekstremno vroč dan.

Avtorica: M. FL.
Foto: Gettyimages

Priporočamo tudi: 9 dobrih nasvetov za spanec v vročih poletnih nočeh Ali pa: Vroče? Osvežijo tudi prava živila

Preberite še: Kako pomagati pregretemu telesu


oddajte komentar

preberite tudi

Kako biti še boljša ljubimka (v spalnici in izven nje)

Raziskava je pokazala: To so ljudje, ki imajo v ljubezni največkrat smolo

Seksualna pozitivnost: Kaj to je in kdo je seksualno pozitiven

ne spreglejte