Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

6 opozoril, da ste alergični na katero od živil

Medtem, ko se telo na alergene praviloma odzove burno, so nekatere reakcije tako blage, da ob njih na alergijo sploh ne bi pomislili.

2.7.2019 ob 5:25

Vse alergije niso očitne in opazne. Nekatere so tako skrite, da večina ob njihovih znakih sploh ne posumi, da so preobčutljivi na katero od živil.

Kako pa se telo največkrat odzove na alergene v hrani, so za Insider povedali alergologi.

Lahko se pojavi kožni izpuščaj ali koprivnica

Po besedah alergologinje Claire Morrison je srbeč izpuščaj na koži najočitnejši pokazatelj alergije na hrano. V kolikor se ta pojavi večkrat, skušajte z jedilnika izločiti določena živila in spremljati odzive telesa.

"Če običajno nimate težav, po kosilu iz morskih plodov pa se na koži tvorijo izpuščaji, ste lahko prepričani, da gre za alergijo nanje," se z njo strinja dermatologinja Debra Jaliman.

Srbeče in zatekajoče grlo

"Srbenje v ustih in grlu, ki ob tem še zateka, je posebej nevarno," opozarja Morrisonova in dodaja, da se telo na takšen način največkrat odzove na alergijo na določene beljakovine, ki se nahajajo v denimo oreščkih.

Kihanje, kašljanje in oteženo dihanje so simptomi, ki jih ne smete spregledati

Oteženo dihanje in kratka sapa sta prav tako posledici odziva telesa na v živilih prisotne alergene. Lahko gre za blag, komaj opazen pojav, lahko pa za prvi znak anafilaksije, resne alergijske reakcije, ki ogrozi življenje.

V kolikor se po določeni hrani pojavi oteženo dihanje s kihanjem in kašljanjem, se ji izogibajte in o tem obvestite zdravnika.

Že po majhnem grižljaju se pojavi nenavaden odziv telesa

"Alergijsko reakcijo v telesu sproži že majhna količina alergena in v kolikor opažate, da že po enem grižljaju na koži nastane izpuščaj, kihate, kašljate ali težko dihate, gre skoraj zagotovo na alergijo in ne za netoleranco na določeno živilo," opozarja prehranska strokovnjakinja Staci Gulbin.

Ob požiranju se pojavi bolečina

"Manj očiten simptom alergije je oteženo požiranje hrane, bolečina v grlu ter tudi občutek, da je grižljaj ostal v prsnem košu," na še en pokazatelj opozarja otorinolaringolog Omid Mehdizadeh s kalifornjiskega Medicinskega centra Saint John.

Gre za alergijski odziv požiralnika in se praviloma pojavi že v zgodnjem otroštvu ter je ob stiku z alergenom lahko prisoten vse življenje.

Težave s prebavo so lahko pokazatelj alergije

Sujan Patel, gostujoči profesor imunologije na univerzi New York opozarja na še en preburen odziv telesa na z živilom zaužit alergen:

prebavne težave, kot so slabost in bruhanje. Ti se sicer lahko pojavijo tudi pri netoleranci na nekatera živila, a so v primeru alergije občutnejši in jih spremljajo tudi drugi, prej omenjeni simptomi.

Alergija se lahko pojavi v kateremkoli obdobju življenja

Res je, da se večina alergij na hrano pojavi v otroštvu in nekatera skozi leta zvodenijo, a dejstvo je tudi, da do preobčutljivosti na živila lahko pride v katerikoli starosti:

"Povsem mogoče je, da prej nikoli niste imeli težav, kot strela z jasnega pa se pojavi alergija na lupinaste plodove, morske sadeže, določeno sadje in še bi lahko naštevali. Zakaj do alergije nenadoma pride, sicer ni jasno, dejstvo pa je, da pri njej ni starostnih omejitev in zato ne glede na leta in izkušnje ob določenih simptomih z jedilnika odstranite živila, ki v organizmu spodbujajo poplavo histamina," svetuje alergologinja Janette Nesheiwat.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: Znaki, da si preobčutljiva na gluten Ali pa: Kako si pomagati, če vas muči sezonska alergija

Preberite še: Zakaj morate nova oblačila vedno oprati 


oddajte komentar

preberite tudi

Zakaj ne morem nehati razmišljati o svojem bivšem? To so pravi razlogi!

'Nedolžno' spogledovanje je lahko škodljivo (in to je razlog, zakaj)

Dobrega poljubljanja se lahko naučimo (to je najboljša tehnika)

ne spreglejte