Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

5 navad, s katerimi povečujete tveganje za okužbo z bakterijami in virusi

Obstajajo na prvi pogled povsem neškodljive navade, ki močno povečajo tveganje za okužbe z bakterijami in virusi.

24.10.2018 ob 3:49

hamburger_racunalnik_zenska_pisarna_micna.jpg

Res je, da prihaja sezona gripe in prehladov, ko previdnost v zaščiti pred okužbami z virusi ne bo odveč. A ne glede na letni čas, se je nekaterim navadam v prid zdravju bolje izogibati. Katere ogrožajo dobrobit telesa, čeprav so na prvi pogled povsem neškodljive, opozarja Readers Digest.

Splakovanje odprte straniščne školjke

Pokrov na školjki je tam z razlogom. Kot opozarjajo v ameriškemu društvu za nadzorovanje okužb, med splakovanjem školjke v njej prisotne bakterije skupaj z vodnimi kapljicami pršijo po prostoru in v zraku ter na površinah ostanejo več ur. Če jo torej splakujete z odprtim pokrovom, se mikrobi prenesejo na roke, brisače in druge predmete, tudi na zobne ščetke, ki jih hranite v bližini straniščne školjke, od tam pa zlahka zaidejo v telo.

Žvečenje svinčnikov

Tedaj, ko med pisanjem razmišljate, ko poslušate kolegico za sosednjo pisalno mizo ali vam je samo dolgčas, svinčnik, ki ga držite v roki, kar sam zaide proti vašim ustom. Sploh ne pomislite na to, kje je pisalo ležalo, kdo ga je imel v svojih rokah in kaj vse je zato na njegovi površini. Bolje bi bilo, da bi se tej navadi, ki med drugim škoduje tudi zobem, čim prej odpovedali.

Odpiranje embalaže z usti

Včasih ne gre drugače in tedaj si pri odpiranju vrečke s prigrizki pomagate z usti. To ni najboljša ideja. Raje uporabite nož ali škarje. Kajti pri odpiranju z usti ne samo, da škodujete svojim zobem, prav tako prihajate v stik z nevarnimi mikrobi, ki se nahajajo na embalaži. Samo pomislite na to, kje povsod je bila, preden je prišla v vaše roke.

Pihanje svečk na torti

Na videz neškodljiva navada in tradicija, ki se ji zlepa ne bi radi odpovedali, a če si za rojstni dan ne želite okužbe z bakterijami in virusi, raje pozabite na pihanje svečk. S sapo se namreč na površino torte prenesejo bakterije in virusi tistega, ki praznuje. Čeprav je tveganje, da bi zaradi tega zboleli res neznatno, morate priznati, da je zadeva s higienskega vidika malo sporna. Zlasti, če upoštevate informacijo, da je ena zadnjih raziskav dokazala, da se količina mikrobov s pihanjem svečk na torti poveča za 1400 odstotkov.

Hranjenje za pisalno mizo

Končno imate dober razlog, da za malico ali kosilo vstanete od mize. 15 minut si lahko privoščite, da v miru pojeste in si pred tem umijete roke. Kajti na njih je nešteto mikrobov, ki so nanje zašli s tipkovnice, miške ali drugih predmetov, ki jih med delom prijemate. Kadar jeste kar mimogrede, za računalnikom, ti zaidejo v vaše telo. Kakšne so lahko posledice, pa najbrž ni treba posebej poudarjati.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 7 vprašanj o zdravju, ki jih moraš zastaviti svoji mami ali pa 7 težav z intimnim zdravjem, ki jih ne smete spregledati


oddajte komentar

preberite tudi

To so znaki, da je vaš partner nezrel (kar vam jemlje energijo in krade čas)

Kako lahko odkrijete, če vas bo moški, s katerim se dobivate, prevaral

Pet težkih, a učinkovitih načinov za celjenje zlomljenega srca

ne spreglejte