Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

11 na interenetu najpogosteje iskanih diet

Nekatere točke so jim skupne, v drugih se povsem razlikujejo.

26.1.2018 ob 8:20

diete_micna.jpg

Januar je mesec, ko se vse vrti okoli diet. Po novoletnih veseljačenjih je treba težo vrniti na nekdanjo raven, poleg tega se že napoveduje pomlad in za njim poletje, torej čas kratkih hlač in kopalk. Katere so najbolj priljubljene diete? Glede na aktivnosti uporabnikov spletnega brskalnika Googla, sledečih enajst.

Paleo dieta

Če vas ime te diete spominja na čas paleolitika, imate prav. Ta režim prehrane je namreč zasnovan na načinu prehranjevanja jamskega človeka. Na jedilniku torej prevladujejo beljakovine, poudarek je na ribah, jajcih in mesu s čim manj maščobe. Od olj so dovoljena laneno, olivno in olje kanole.

Prepovedani so sladkor in drugi enostavni ogljikovi hidrati, celo sestavljeni so omejeni na minimum. Prepovedani so tudi krompir in stročnice. Dieta, ki za to, da bi bili vidni rezultati, zahteva veliko discipline.

Dieta z nizkim deležem ogljikovih hidratov

Tri besede: beljakovine, dobre maščobe in zelenjava. Podobno, kot pri paleo dieti, so ogljikovi hidrati praktično izločeni iz jedilnika. Gre za način prehranjevanja, ki ni priporočljiv za športnike in sladkorne bolnike, v prvih desetih dneh pa se lahko pojavijo vrtoglavice, ki so posledice pomanjkanja energije, katero telesu dovajajo prav ogljikovi hidrati. Samo za najbolj vztrajne.

FODMAP dieta

Nastala je po odkritju dejstva, da vsi ne prenašajo dobro glutena in ji največkrat sledijo tisti, ki jih pesti sindrom razdražljivega črevesja. Vključuje jedi brez laktoze, glutena, strogo nadzorovan je vnos sladkorja in drugih ogljikovih hidratov. Vse z namenom zmanjšati napihnjenost ter druge črevesne težave.

Flexitarian ali pol vegetarijanska dieta

Če razmišljate o tem, da bi postali vegetarijanec, niste  pa se takoj pripravljeni odpovedati mesu, je to idealna dieta za vas. Meso se uživa v minimalnih količinah, najpogosteje se ga nadomešča s stročnicami, lanenimi semeni in jajci. Mlečni izdelki so dovoljeni, a morajo biti z manj maščobe. Ob tem je priporočljivega veliko sadja, zelenjave in žit.

Mediteranska dieta

V bistvu ne gre za dieto, temveč za način življenja. Eno od pravil so družinski obroki za mizo, saj se tako dokazano zaužije manj hrane. Prav tako je treba jesti počasi in premišljeno. Olivno olje, ribe, sveža zelenjava, lupinasti plodovi in stročnice so zvezde mediteranske diete.

DASH dieta

DASH je kratica za  Dietary Approach to Stop Hypertension ali, če prevedemo: dieta, ki nadzoruje krvni tlak.  Gre torej za način prehrane, ki pomaga vzdrževati optimalni krvni tlak in varuje pred nastankom hipretenzije. Živila, ki so vanjo vključena, so bogata s kalijem, kalcijem in magnezijem.

Prevladujejo sadje, zelenjava in nemastni mlečni izdelki. Maksimalen dnevni vnos kalorij znaša 2000, hrana pa je razporejena na šest do osem obrokov.

Gut health dieta oziroma dieta za zdrava prebavila

Izhaja iz prepričanja, da se v naših prebavilih zaradi neprimerne in nezdrave hrane kopičijo zdravju neprijazne bakterije, prav uravnotežena bakterijska flora pa je ključna za dobro prebavo in s tem tudi za hujšanje. Priporočljiva živila so jabolčni kis, jogurt, kombuša čaj, kislo zelje, mango, česen, kefir, juha miso. Ob teh se zmanjšajo napihnjenost, razdražljivost črevesja in nepojasnjeno kopičenje kilogramov. Prav tako se pri tej dieti izboljša ten.

Brezglutenska dieta

Izogibanje beli moki, pšenici ter drugim žitom, ki vsebujejo gluten, je za ljudi s celiakijo ključnega pomena. Obstaja pa tudi netoleranca na to beljakovino, ki večkrat ostane neprepoznana, saj njeni simptomi spominjajo na običajne prebavne težave, lahko pa se odraža tudi kot pogosti glavoboli ali težave s spanjem. Za vse, ki jih pestijo, je primerna brezglutenska dieta.

Sirt dieta

Cilj je uživanje beljakovin, ki zagotavljajo vitkost in ki se imenujejo sirtuini. Te varujejo celice, uravnavajo prebavo in metabolizem, povečujejo fleksibilnost mišičnih vlaken, spodbujajo kemične procese za izkoristek maščobnih oblog, blažijo vnetne procese in spodbujajo obnovo celic. Priporočljive jedi so črni ribez, ohrovt, brokoli, mastne ribe, kurkuma, temna čokolada, čebula, olive, olivno olje, črno vino, ključni začimbi sta kurkuma in ingver.

Vsi dnevni obroki so zaužiti znotraj osmih ur, 16 ur pa jih organizem prebavlja, izloča strupe ter počiva.

Vegetarijanska dieta

Bolj, kot za dieto gre za način življenja, ki ne vključuje mesa. Če se spogledujete z njo, se najprej za teden dni odpovejte mesu in videli boste, kako se bo vaš organizem na to odzval. Morda boste imela celo več energije, katero sicer telo troši za prebavo velikih količin mesa, ki se pogosto znajde na jedilnikih. Ker gre za dokajšno spremembo v prehrani, jo je treba uvesti postopoma.

Poleg tega velja, da nobena dieta sama po sebi ne bo uspešna. Kaj to pomeni že veste: ob spremenjeni prehrani ne pozabite na vadbo. Kot zatrjujejo prehranski strokovnjaki in dietologi, hrana predstavlja 80 in vadba 20 odstotkov uspeha.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Lasersko sem si pomladila vagino in takšen je rezultat (izpoved mame petih otrok)

Te besede si želijo slišati vse ženske

Jasni znaki, da ima ljubico

ne spreglejte