Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Plače v Sloveniji: kako si iz bruto plače izračunam svojo neto plačo (in kaj je to bruto bruto)

Na razgovorih za službo vam pogosto povedo, koliko bruto plače boste imeli. Znate iz tega izračunati neto plačo? Objavljamo kratek vodič, kako to storite.

17.5.2022 ob 9:21 | Foto: Getty Images | Avtor: Fizkes

Slika avtorja - Aleksandar Lukić Piše:

Aleksandar Lukić

aleksandar.lukic@delo.si

Plače v Sloveniji: kako si iz bruto plače izračunam svojo neto plačo (in kaj je to bruto bruto)

Za opravljeno delo si zaslužimo plačilo. Eni prejmejo manj, drugi več. Vsem pa je kristalno jasno, da razpolagamo s tistim, kar dobimo na naš transakcijski račun. Govorimo seveda o neto plači s pripadki (regres za prehrano, povračilo stroškov prevoza na delo, dnevni, potni stroški …). A ta znesek je daleč od tistega, ki ga od plače »plačamo« tako delojemalci kot delodajalci.

Kako iz bruto plače do neto plače

Termin, ki ga praktično vsi zaposleni poznamo, je bruto plača. Podatek o tem, koliko bruto plače imamo, najdemo v pogodbi o zaposlitvi, pa tudi na plačilni listi.

Ko jo zmanjšamo za prispevke zaposlenega (delojemalca), ki znašajo 22,1 odstotek (vključujejo prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, za zdravstveno zavarovanje, za starševstvo varstvo in za zaposlovanje) in za akontacijo dohodnine, pridemo do neto plače.

Akontacija dohodnine

Prej smo omenili akontacijo dohodnine: koliko je moramo akontirati? Najprej moramo določiti davčno osnovo: to je bruto plača, zmanjšana za prispevke in olajšave (splošna dohodninska olajšava, za vzdrževane družinske člane, osebna olajšava in podobno, vse te podatke najdemo na spletni strani finančne uprave).

Od nje nato odmerimo dohodnino po stopnji, kamor po davčni osnovi ustrezamo (podatek najdemo v dohodninski lestvici, ki jo najdete na spletni strani finančne uprave). Naj na tem mestu dodamo, da davčno osnovo zvišujejo morebitne bonitete (denimo za službeni avtomobil, ki ga uporabljamo tudi v zasebne namene).

Preprosto do bruto bruto plače

Zdaj, ko smo prišli do bruta, smo le še korak do drugega bruta ali bruta bruta, ki ga mnogi pogosto omenjajo. Kaj je sploh to? To je bruto plača, povečana za prispevke delodajalca, ki znašajo 16,1 odstotek, in predstavlja strošek zaposlenega za delodajalca.

Primer: koliko je 1500 evrov bruto plače neto?

Če iz zgornje teorije ni čisto jasno, kako se računa, je najbolje, da se lotimo še primera. Imamo osebo, ki ima po pogodbi o zaposlitvi 1500 evrov bruto plače. Da pridemo do neto plače, moramo odbiti prispevke delojemalca in akontacijo dohodnine.

Zdaj že vemo, da zaposleni od tega zneska plača 22,1 odstotek zgoraj naštetih prispevkov (ali 331,50 evra). Da pridemo do neto plače, moramo odšteti še akontacijo dohodnine. Tu se zadeva malenkost zaplete (pri računanju upoštevamo veljavni dohodninsko lestvico in splošne olajšave za leto 2022):

 • Najprej moramo določiti davčno osnovo:
  bruto znesek – prispevki delojemalca – splošna olajšava.
 • Med zgoraj naštetimi je neznanka le še splošna olajšava, zato jo moramo izračunati.
 • Pravila finančne uprave pravijo, da če znaša mesečni bruto dohodek manj kot 1143 evrov, se splošno olajšavo določi po sledeči formuli:
  375 evrov + (1.605,12 – 1,40427 x bruto dohodek).
  Če je bruto plača večja od prej omenjenega zneska – in v našem primeru je –, znaša splošna olajšava na mesečni ravni enostavno 375 evrov.


  Vir: FURS

 • Davčna osnova torej znaša 793,50 evra (1500 evrov – 331,5 evrov – 375 evrov).
 • Iz Fursove objavljene lestvice stopenj dohodnine razberemo, v kateri razred ta znesek ustreza. Ugotovimo, da naš znesek ustreza razponu v drugem razredu, kjer je navedeno, da znaša akontacija dohodnine 116,73 evra, ta znesek pa moramo povečati za presežek nad prej izračunanimi 729,58 evra (793,5 evra – 729,58 evra = 63,92 evra), od katerega odmerimo 26 odstotkov (63,92 * 0,26 = 16,62 evra).


  Vir: FURS

 • Akontacija dohodnine znaša 133,35 evra (116,73 evra + 16,62 evra).

Torej, neto znesek, ki ga zaposleni s 1500 evri bruto plače prejme na transakcijski račun, znaša 1035,15 evra (1500 evrov – 331,5 evra – 133,35 evra).

Koliko je bruto bruto plača v tem konkretnem primeru? Pravzaprav je to precej enostavno določiti – 1741,5 evra (1500 evrov * 1,161 ali 1500 evrov + (1500 * 16,1 odstotek)).

Razlika v primerjavi z neto zneskom je precejšnja, mar ne?

Preberite še: Poletje 2022: Toliko štiričlansko družino stanejo počitnice na Hrvaškem!

Morda vas zanima tudi: Slovenska nizka pokojnina v tujini lahko pomeni več! In kam se splača preseliti?


oddajte komentar

preberite tudi

6 dejanj, s katerimi zaljubljene ženske prestrašijo moške

12 seksualnih tipov: kateri ste vi in kakšen je vaš popoln partner?

7 manj znanih (a neprecenljivih) prednosti samskega stanu

ne spreglejte