Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

V stroju ali na roke? Kdo bo zmagovalec?

Zagotovo si se tudi ti že kdaj vprašala, ali je pomivanje posode na roke dovolj učinkovito.

29.11.2017 ob 9:45

posoda_micna.jpg

Morda se je tudi tebi že porajalo vprašanje, ali je z ročnim pomivanjem posode mogoče prav tako učinkovito odstraniti vso umazanijo s krožnikov, loncev in jedilnega pribora, kot s strojnim. In če da, imamo zate odgovor:

"Ne povsem. Da bi uničila večino bakteriji z umazane posode, mora voda, s katero jo pomivaš, doseči vsaj 60 stopinj Celzija," pojasnjuje Kelly Reynolds, gostujoča profesorica okolijskih znanosti na univerzi Arizona.

Tako visoko temperaturo vode pomivalni stroj zlahka doseže, da bi v njej ročno pomivala posodo, pa je skoraj nemogoče. Povprečna temperatura vode pri ročnemu pomivanju znaša nekje 50 stopinj Celzija, praviloma je še nižja, kajti pod vročim curkom lahko le redki dolgo držijo roke.

Zato velja: ko gre za pomivanje posode, visoka tehnologija nadvlada ročno delo.

Bi te moralo skrbeti, ker je porcelan, ki ti ga je podarila babica, preobčutljiv za strojno pomivanje? Ali dejstvo, da babica pomivalnega stroja sploh nima?

Naj te potolažimo

Ročno pomivanje zagotavlja povsem dostojne rezultate. Če pa bi rada katero posodo razkužila, upoštevaj nasvet Reynoldsove: "Najprej jo pomij v koritu, nato pa jo pet do deset minut namakaj v vroči vodi, ki si ji dodala žličko belila."

Tako boš odstranila vse bakterije, ki jih običajno pomivanje ne uniči. Ideja je zlasti dobrodošla, kadar je doma kdo bolan, sicer pa brez skrbi, zaleglo bo tudi običajno pomivanje.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

To so lastnosti, zaradi katerih moški obožujejo ženske

Pet dejstev o ljubici, ki bi jih morala poznati vsaka prevarana ženska

Dotikanje genitalij, preobrazba v žensko in kaj vse počnejo moški, ko so sami doma (osebne izpovedi)

ne spreglejte