Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Ustvarjamo z otroki: Zabavna vetrnica

Z njo okrasimo vrt, teraso ali balkon, dobrodošla pa je tudi na plaži

20.6.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages, Pinterest | Avtor: A. J. (Baldrijanko, priloga Slovenskih novic)

Ustvarjamo z otroki: Zabavna vetrnica

Najbolj preprosto vetrnico izdelamo iz papirja. Potrebujemo flomastre ali barvice, polo belega, še bolje pa barvnega papirja ali tankega kartona, svinčnik, risalni žebljiček ali buciko, škarje in tanko leseno palico. Papir prepognemo v trikotnik in ga s škarjami odrežemo tako, da nam v rokah ostane popoln kvadrat. Otrok naj eno ali obe strani pobarva in poriše z ljubimi motivi.

Papir nato prepognemo po diagonali, da nastane trikotnik, in ga rahlo zapognemo, nato pa enako naredimo še po drugi diagonali. Na papirju bo iz delov, kjer smo kvadrat prepognili, nastal križec. Vzemite škarje in prerežite papir po prepognjenem delu.

Zareza naj bo približno na polovici od sredine križca. Upognite zunanje kote papirja proti križcu na sredini in jih pritrdite v sredino z risalnim žebljičkom ali buciko. 2

Pritrdite vetrnico na palico. Izdelavo prilagodite starosti otroka – šestletnik lahko vetrnico iz papirja po vaših navodilih izdela čisto sam.

Tudi plastična je lahko

Izdelamo jo lahko tudi iz plastenke. Potrebujete dve pollitrski. Odrežite zgornji del (od zamaška do točke, ko postane pravokotna na podlago). Vzemite odrezani zgornji del in ga razrežite od zunanjega dela proti zamašku tako, da boste dobili vrsto enako velikih trakov. Vsak trak rahlo zasukajte v desno. Odvijte zamašek in z žebljem ali šilom vanj naredite luknjo. Pričvrstite ga nazaj na vetrnico. Skozi luknjo potisnite leseno paličico, najbolje tisto za ražnjiče.

Šestletnik jo lahko iz papirja po vaših navodilih izdela čisto sam.

Na notranji strani jo potisnemo skozi zamašek približno pol centimetra, preostali del štrli ven na drugi strani. Vzemite spodnji del plastenke. S šilom ali žebljem naredite na zgornjem delu (približno 2 cm od roba) na sredini plastenke dve luknji, naj si bosta točno nasproti. Skozi luknji potisnite slamico, v to pa paličico, na katero ste pritrdili vetrnico.

Vzemite zamašek druge plastenke in naredite vanj luknjo na sredini. Pritrdite ga na paličico vetrnice, ki kuka skozi slamico na nasprotni strani. Vse skupaj postavite na veter in zabava se lahko začne.

Preberite še: Ustvarjamo z otroki: Hiša za punčke

Morda vas zanima tudi: Ustvarjamo z otroki: Hiša za punčke


oddajte komentar

preberite tudi

6 znakov, da ljubite napačnega

To so znaki, da je vaš partner nezrel (kar vam jemlje energijo in krade čas)

Kako lahko odkrijete, če vas bo moški, s katerim se dobivate, prevaral

ne spreglejte