Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Ustvarjamo z otroki: Pravljična medena hišica

Praznični čas je idealen za družinski projekt ustvarjanja iz medenega testa.

12.12.2021 ob 5:10 | Foto: GettyImages | Avtor: T. P.

Ustvarjamo z otroki: Pravljična medena hišica

Izgubljena sta sledila drobtinicam na gozdni stezici ter šla proti svetlobi lučke, ki je migotala nekje v temačnem gozdu, dokler nista obstala odprtih oči in ust. Pred njima je stala hiša iz medenjakov in sladkorja, s streho iz čokolade, bombonov in marcipana! Če odmislimo strašno čarovnico, ki sladkosnedna bratca in sestrico nato zasužnji, je vsaj ta izsek iz zgodbe o Janku in Metki uresničenje otroških sanj.

Le kateri otrok si ne bi želel živeti v hišici, ki jo lahko grizlja in se z njo sladka? In ker je božični čas tisti čas v letu, ko je tudi nemogoče mogoče, zakaj ne bi pravljične hišice Janka in Metke ustvarili doma? Otroci bodo uživali v njeni izdelavi, še nekoliko bolj, ko bodo lahko lomili koščke njene strehe in se z njimi zadovoljno sladkali, praznične dišave v medenem testu, ki se bo spremenilo v zidove, streho, morda tudi drevesca pred hišo, pa bodo naš dom ovile v omamen vonj božiča.

Pravljična medena hiška ni nekaj, kar bi lahko pričarali v urici ali dveh, vzela vam bo precej časa, v zakup pa moramo vzeti tudi, da boste starši nekaj korakov verjetno morali narediti sami. A žareči nasmehi na otroških obrazkih, ki jih pričara končana mojstrovina, so vredni vsake minute.

Prvi dan se lotimo priprave medenega testa, kjer lahko pri odmerjanju in gnetenju pomagajo tudi naši mali sladkosnedi. V posodi stopite maslo, dodate med, sladkor, mešanico začimb za medenjake in kakav ter segrevate, dokler ni vse stopljeno in lepo povezano. V drugi posodi zmešajte moko, pecilni prašek in sol. V ohlajeno medeno tekočino dodajte razžvrkljani jajci, vse skupaj pa vlijete v mešanico z moko. Zgnetite v testo in pokrito pustite v hladilniku čez noč.

Medeno testo

Sestavine:

 • 200 gramov masla
 • 500 g medu
 • 250 gramov sladkorja
 • žlica ali dve začimb za medenjake
 • 15 g kakava v prahu
 • 1/2 zavitka pecilnega praška
 • 2 jajci
 • 1 kg moke
 • ščep soli

Za glazuro:

 • 1 beljak
 • 200 g sladkorja v prahu
 • 2 žlici limonovega soka

Glazura ne sme biti preredka, saj bo hiška sicer razpadla.

Najbolj enostavno je, da dele hiške narišemo na lepenko ali močnejši papir.

Naslednji dan, ko je testo lepo uležano, začnemo prvo fazo gradnje. Na pomokani površini razvaljajte testo, debelo naj bo dobrega pol centimetra, in izrežite kose hišice. Najlažje bo šlo, če posamezne dele hišice narišemo na močnejši papir, lahko tudi lepenko, to izrežemo, nato pa položimo na razvaljano testo in ga obrezujemo, skoraj kot bi prerisovali. Šablone najdete tudi na spletu, sicer pa za osnovno hiško izrežemo dva enaka pravokotnika za stranska zidova, dva nekoliko večja pravokotnika za streho ter še dve enako veliki ploskvi za sprednji in zadnji del.

Praznične dišave v medenem testu, ki se bo spremenilo v zidove, streho, morda tudi drevesca pred hišo, bodo naš dom ovile v omamen vonj božiča.

Izrežimo tudi odprtine za okna in vrata. Iz ostankov testa, ki jih spet zgnetemo, pa lahko izrežemo še vrata, morda polkna, dimnik, z modelom za piškote lahko iz testa izrežemo jelenčka ali smrečico, skratka, kar si želimo pri naši hišici iz sladkih sanj. Izrezane dele pečemo pri 160 stopinjah kakšnih 20 minut, pol manj časa pa manjše dele.

Tako. Deli so pečeni in ohlajeni, gradnja se lahko začne. Za vezivo uporabimo sladko belo glazuro iz čvrsto stepenega snega, ki mu dodamo malce limonovega soka in sladkor v prahu. Z njo po robovih zlepimo zidove hišice, s pomočjo glazure jo tudi pokrijemo s streho.

Ko so deli spečeni in ohlajeni, se lahko začne gradnja.

Ker je to najbolj delikaten del gradnje, bo morda najbolje, da ga prevzamete starši. Hišico gradite na neko trdo podlago, lahko jo tudi spečete iz medenega testa. Ko trdno stoji in se je glazura lepo posušila, pa se začne najbolj slastni del okraševanja, pri katerem je edina omejitev domišljija.

Najzahtevnejše je lepljenje.

Brez težav lahko sledite pravilu več je boljše! Z več bombončki in drugih slastnih drobnarij boste okrasili hiško, bolj bo šla v tek in bolj čarobna bo videti. Smarties, žele in gumijasti bonbončki, suho ter kandirano sadje, mandlji, čokoladne solzice, prav vse pride v poštev, tudi pisane ali le čokoladne mrvice, vse na hišico lepite z že pripravljeno in uporabljeno belo glazuro. Z njo pritrdite na streho dimnik ali polknice.

Prav tako lahko s to isto belo glazuro premažete tiste dele strehe, ki se ne šibi pod bombončki, saj bo dala iluzijo snega. Še dodatno jo lahko porišete s pomočjo jedilnih barv. Poigrajte se tudi z marcipanom ter iz njega oblikujte drobne figurice, morda sneženega moža, ki bo stal pred hišico. 

Otroci bodo z veseljem pomagali okraševati, čeprav bo verjetno vsak drugi bombonček romal naravnost v usta.


oddajte komentar

preberite tudi

Lasersko sem si pomladila vagino in takšen je rezultat (izpoved mame petih otrok)

Te besede si želijo slišati vse ženske

Jasni znaki, da ima ljubico

ne spreglejte