Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Triki profesionalnih kuharjev, ki vam bodo olajšali življenje

Če vam priprava obrokov med tednom vzame preveč časa, vam bodo ti nasveti zagotovo prišli prav.

24.9.2021 ob 5:20 | Foto: GettyImages | Avtor: P. Pa.

Triki profesionalnih kuharjev, ki vam bodo olajšali življenje

Mnogim kuhanje med delovnim tednom predstavlja veliko obremenitev in povzroča dodatni stres. Ob vseh aktivnostih in dejavnostih je pač treba poskrbeti za lačne želodčke in pripraviti obrok. Kako se lotiti kuhanja, da vam bo nekoliko lažje, so profesionalni kuharji razkrili nekaj trikov.

Pripravite in pozabite

Če imate radi dobrega piščanca, ki je zunaj hrustljav in sočen v notranjosti, Shaina Papach, solatnica The Harvey House, prisega na ta trik. Pečico zagreje na 260 stopinj in vanjo potisne piščanca. Ko je piščanec navzven lepo zapečen, pečico ugasne in ga pusti v pečici dokler ni pečen tudi v notranjosti.

»Imam štiri otroke in tak način mi je najbolj všeč. Vzame od 45 minut do ene ure, odvisno od velikosti piščanca. A ta način mi je še posebej všeč, saj se piščanec hkrati peče in počiva.«

Uporabite strgalo

Strgalo ste verjetno že uporabljali za citruse, a lahko ga uporabite tudi, da nastrgate ingver ali pa česen. Anna Ziata, učiteljica kuhanja pravi, da je strganje boljše kot sekljanje, saj se bo sprostilo več okusa. »Če boste uporabljali deske, se bo veliko sokov vsrkalo tudi v desko, zato raje uporabite strgalnik.«

Načrtujte obroke

Če imate načrt in idejo, kaj boste jedli za večerjo ali kosilo, bo veliko lažje. »Na proste dni pripravite načrt za ves teden, ali vsaj za nekaj dni,« je dejala Laurel Almerinda, slaščičarka in solastnica Huckleberry Baker & Cafe v Kaliforniji. »Naredim predpripravo, narežem zelenjavo in vse skupaj pospravim v posodice. Ko pridem domov utrujena, imam vse pripravljeno in lahko hitro končam obrok.«

 

Zajtrk za večerjo

Nikar si ne zapletajte življenja, če si ga lahko poenostavite. Za večerjo lahko pripravite tudi slastno omleto. Zanjo boste potrebovali le nekaj zelenjave, ponev in jajca. Lahko pa se omlete lotite tudi na drugačen način, na način kuharja Todda Rogersa iz hotela Pearl na Floridi.

»Narezano zelenjavo dajte v vrečico, ki se zapira, dodajte jajca in shranite v zamrzovalnik. Ko bo čas, da jed skuhate, vrečico položite v vrelo vodo in po približno osmih minutah, boste pred sabo imeli slastno omleto.« Pravi, da lahko brez velike umazanije na tak način skuhate omlete za celotno družino, saj lahko hkrati zadovoljite različne okuse.

Pekovski papir

Čiščenje pekačev zna biti zelo zamudno, zato se znajdite in uporabite pekovski papir. Idealni so za peko piškotov, zelenjavo in tudi meso.

Pripravite več hrane

Za ta nasvet sicer ne potrebujete kuharskega mojstra, saj nanj prisegajo številne gospodinje. Ko delate omako, ne kuhajte le za enkrat, ampak jo pripravite toliko, da bo vsaj za dva ali več obrokov. Skuhajte večjo količino in jo zamrznite. Omako boste tako imeli vedno pri roki.

Ne bodite izbirčni pri izbiri začimb

»Ne vem, kdaj je prišlo do tega in ne vem, zakaj velja prepričanje, da bo steblo zelišča uničilo neko jed,« je dejal Josh Buckwald, kuhar v Orso Pasta. »Če se jed ne imenuje nasekljan peteršilj, prosim, ne zapravljajte časa s sekljanjem začimb,« je dejal in dodal, da v njihovi restavraciji peteršilj zvijejo v kroglico in nekajkrat prerežejo

Izkoristite mikrovalovno pečico

Če bi radi, da je vaš krompir pečen prej, ga pred peko za nekaj minut potisnite v mikrovalovno pečico. »Za hiter, preprost in okusno hrustljav krompirček, ogrejte pečico na 230 stopinj,« je dejala Amy Brandwein, kuharska mojstrica v restavraciji Centrolina in Piccolina. Svetuje še, da preden položite krompir v mikrovalovko, krompir preluknjate z vilicami in ga šele nato od sedem do deset minut obdelujete v mikrovalovni pečici. Po tem ga za pet do osem minut položite v ogreto pečico, nato pa priporoča, da krompir zdrobite z vilico, začinite z olivnim oljem in pečete na srednji stopnji, dokler ni pečen. Sama doda še pesto, kaviar, sveži sir ali popečene gobe. 

Priporočamo vam: Preprost trik, da bo v stanovanju vedno vladal prijeten vonj

Preberite še: Kam s prezrelimi bananami ali suhim kruhom? 6 briljantnih idej za uporabo ostankov hrane

Morda vas zanima tudi: Pire krompir: Edini pravi način za pogrevanje


oddajte komentar

preberite tudi

Pet noro zabavnih seksi poz in trije razlogi, zakaj jih morate spoznati

Kaj pomenijo sanje o orgijah, prevari ali vrnitvi k bivšemu

Kako biti še boljša ljubimka (v spalnici in izven nje)

ne spreglejte