Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

To je zimski sovražnik številka ena

Nemogoče se mu je povsem izogniti, a škoduje tako zdravju kot lepoti.

28.12.2015 ob 7:40

shutterstock_125667866.jpg

Najbrž ste to občutili že sami: suh zrak v ogrevanih prostorih škoduje koži, dihalom, grlu, očem. Pa gremo lepo po vrsti.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

  • Slabo vpliva na kronične dihalne težave, kot so astma, alergije, vnetja sinusov. 

  • Povzroča srbeče in suhe oči.

  • Izsušuje sluznice v zgornjih delih dihal, ki varujejo pred virusi in bakterijami. Te težje opravljajo svoje naloge, mikroorganizmi, ki povzročajo okužbe, pa zato lažje vstopajo v telo.

  • Spodbuja izparevanje vode iz telesa, zato pogosteje prihaja do dehidracije, kar vodi v draženje kože, ta zato postane rdeča, srbeča in se začne luščiti, najbolj pa to prizadene tiste s kroničnimi kožnimi obolenji ali z občutljivo kožo.

Prav zato, da bi ublažili oziroma povsem odpravili te težave, povečajte vlažnost v vašem domu. Za ugodno bivanje naj se ta giblje med 45 in 60 odstotki, povečate pa jo lahko na nekaj preprostih načinov.

Če boste kuhali citruse, jih lahko nekaj uporabite za čaj.

Izparilniki na radiatorjih. V stekleno ali keramično posodo nalijte vodo, dodajte nekaj kapljic eteričnega olja sivke, evkaliptusa, čajevca ali mete. Z izparevanjem vode se bo dvignila vlažnost zraka, omenjena eterična olja pa imajo ob prijetnem vonju še protivirusno delovanje, ugodno vplivajo na dihalne poti ter pomagajo premagovati utrujenost. 

Zračenje. Pozimi dom na hitro vsaj trikrat na dan prezračite. Za nekaj minut na stežaj odprite okna, ustvarite prepih in okna hitro zaprite. Počasno in dolgotrajno zračenje še dodatno izsuši zrak, zato se mu pozimi izogibajte.

Kuhajte vodo z lupino citrusov. V lonček nalijte vodo, vanjo narežite lupino pomaranče ali limone in vse skupaj pustite vreti na rahlem ognju. Med izparevanjem se bo v zrak dvigala para, ki bo navlažila zrak, vonj citrsov pa bo izboljšal vaše razpoloženje.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Naj bom v očeh drugih še takšna packa, poskrbela bom zase (iskrena izpoved)

Pet laži, ki si jih govorijo ljubice

Ženske, takšnim moškim se izogibajte v velikem loku!

ne spreglejte