Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Šest načinov prihranka pri kuhanju

Pravilna poraba energije pri kuhanju lahko pripomore k nižjim računom za elektriko ali plin.

18.3.2015 ob 11:00

shutterstock_81718321.jpg

Pri pripravi hrane boste zase naredili veliko, če se bodo na vašem pultu znašla zdrava živila, če pa boste pri tem pazili še na pravilno porabo energije, boste poskrbeli tudi za dobro počutje svoje denarnice.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Hrano dobro odmrznite. Če se boste kuhanja lotili s še zamrznjeno hrano, boste porabili več energije kot sicer, zato na to pomislite že nekaj ur prej. Hrano iz zamrzovalnika prestavite v hladilnik in počakajte, da se popolnoma odtaja. Na ta način bo štedilnik porabil precej manj energije.

Kuhajte na čisti površini. Štedilnik bo energetsko učinkovitejši, če bo površina povsem čista in suha. Navadite se pred vsakim kuhanjem očistiti kuhalno površino.

Uporabite pravilno velikost lonca ali ponve. Lonec ali ponev naj vedno popolnoma prekrije površino plamena, sicer bo šlo veliko energije v nič. Če ob robovih lonca vidite plamen, potem potrebujete večji lonec.

Uporabljajte pokrovke. Z njimi boste preprečili izgubo toplote, zato jih uporabljajte redno, če želite prihraniti kaj energije.

Kuhajte v enem loncu. Kadar se le da, skuhajte obrok v enem loncu, saj boste s tem občutno zmanjšali porabo energije. Večkrat si skuhajte juhe in enolončnice, tudi rižoto lahko pripravite v eni sami posodi, denimo voku.

Skuhajte več. Kadar kuhate prej omenjeno hrano, je skuhajte malce več in ostanek shranite v zamrzovalnik. Tako boste imeli že pripravljene obroke in vam kakšen dan v tednu sploh ne bo treba prižigati štedilnika.

Avtorica: B. G.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 znakov, da ljubite napačnega

To so znaki, da je vaš partner nezrel (kar vam jemlje energijo in krade čas)

Kako lahko odkrijete, če vas bo moški, s katerim se dobivate, prevaral

ne spreglejte