Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Recept za najboljše palačinke (in nekaj sijajnih trikov, s katerimi bodo vedno uspele)

Čeprav se zdi peka palačink pravi mačji kašelj je dobro poznati trike in skrivnosti, ki pripeljejo do res popolnega rezultata.

5.6.2021 ob 5:20 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.

Recept za najboljše palačinke (in nekaj sijajnih trikov, s katerimi bodo vedno uspele)

Priprava mase za palačinke naj ne bi bila zapletena, pa vendar zadeva včasih ne uspe po pričakovanjih. Zato je dobro poznati drobne zvijače, ki pripeljejo do popolnih, torej rahlih, tankih in okusnih palačink. Nekaj trkov niza portal Miss7.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Povedano preprosto, za najokusnejše palačinke potrebujete dvoje: kvalitetno ponev in dober recept.

Teflonske ponve oziroma ponve z drugimi premazi, ki preprečujejo prijemanje za dno, so odlična izbira, a tudi v ponvi, v kakršni je palačinke pripravljala babica, te lahko uspejo. Skrivnost je v tem, da je posoda primerno segreta in namaščena.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Christophes crepes Norwich (@christophescrepes)

Triki za uspeh

Čeprav se glede na sestavine recepti med seboj razlikujejo, so nekatera pravila univerzalna: brez moke, mleka, jajc in soli palačink ni.  Malenkosti, ki veliko spremenijo, pa so sledeče:

  • Najbolje je uporabiti mešanico ostre in gladke moke.
  • Palačinke bodo bolj rahle, če boste del mleka nadomestili z mineralno vodo ali tekočim jogurtom.
  • Za boljši okus lahko primešate malo ruma ali limonine lupinice.
  • Seveda so ključne prave količine: na dve jajci je priporočljivo dodati od 250 do 300 gramov moke, saj lahko zaradi preveč jajc palačinke postanejo gumijaste teksture.
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by amrajahic (@amara_jahic)

Pomemben je vrstni red

Pri pripravi mase upoštevajte sledeči vrstni red: najprej penasto umešajte jajca. Nekateri recepti priporočajo ločevanje beljakov in rumenjakov, a ta korak je primernejši za pripravo debelejših, ameriških palačink.

Za tanjše palačinke stepite cela jajca, tem dodajte mleko ter na koncu počasi moko. Med dodajanjem moke stalno mešajte ter preprečite grudice. Maso na koncu do primerne teksture razredčite z mineralno vodo. To počasi vmešajte pri najnižji hitrosti mešalnika.

Drobni dodatki, veliki uspehi

Drobni dodatki testu še kako vplivajo na končni izdelek: malo ruma, limonine lupinice, sladkorja spremenijo celotno zgodbo.

Običajno se palačinkam za rahlost dodaja mineralno vodo. Če te nimate pri roki, jo lahko nadomestite s tekočim jogurtom, z jedilno sodo ali pecilnim praškom, vendar z njima ne pretiravajte, da palačinke ne bi postale gumijaste. Noževa konica jedilne sode na 300 gramov moke povsem zadostuje.

Rum palačinkam zagotavlja posebno aromo in preprečuje, da bi med peko vpile preveč olja, sol jim pričara boljšo teksturo. Dodatek sladkorja je stvar izbire in recepta, lahko pa ga nadomestite z vaniljevim sladkorjem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Magic Pancakes Ljubljana (@magic.pancakes)

Recept za najboljše palačinke

Sestavine:

  • dve jajci
  • 300 gramov moke (pol ostre pol gladke)
  • 350 mililitrov mleka
  • deciliter mineralne vode
  • naribana limonina lupinica
  • ščepec soli
  • en vaniljev sladkor

Priprava:

  • Zmešajte jajca, dodajte jim mleko in še enkrat zmešajte.
  • Med neprestanim mešanjem počasi dodajajte presejano moko.
  • Dodajte mineralno vodo in počasi zmešajte.
  • Na koncu vmešajte še limonino lupinico, sol in sladkor.
  • Počakajte, deset minut, da se sestavine mase res dobro povežejo.
  • Segrejte ponev za palačinke.
  • Njeno dno premažite s tanko plastjo olja. Postopka ne izpustite, četudi je vaša ponev teflonska, saj so na malce olja pečene palačinke rahlejše.
  • V vročo ponev nalijte primerno količino mase in jo z ene strani pecite približno 30 ter z druge 20 sekund.
  • Pečene palačinke premažite s priljubljenim nadevom in seveda, dober tek.

Preberite še: 5 usodnih napak, ki jih počnete pri peki palačink

Morda vas zanima tudi: Sobotni zajtrk: Palačinke z bananami in jagodami


oddajte komentar

preberite tudi

Odgovori na šest najbolj neprijetnih seksi dilem: Priznati ali zamolčati afero, spolno bolezen …

Zakaj se včasih spremeni velikost vagine in kako to vpliva na seks

12 stvari, ki jih sanjski moški ne počnejo

ne spreglejte