Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Pričaraj pravi božični hygge

Na severu stare celine dobro vedo, kako pričarati božično vzdušje.

3.12.2017 ob 6:00

bozic_micna.jpg

Hygge, ali kot bi temu lahko rekli tudi razvajanje po meri Dancev, pri nas ni več uganka in mnogi so v svoje domove že spustili pridih s severa stare celine, ob katerem je vse tako mirno, prijetno in toplo. Tudi sama se igraš z idejo, da bi okušala njegove učinke, ne veš pa, kje začeti.

Mična ti svetuje, da v njegov duh odeneš bližajoče se decembrske praznike. Privošči si torej božično novoletni hygge. 

Priskrbi si pravo drevesce

Umetna smrečica? Ne, to ni niti malo hygge. Torej: letos si priskrbi naravno smrečico. Veliko ali majhno, le naj ne bo iz plastike. Odeni jo v minimalistične, nežne, lahke okraske, naj prevladujejo beli, prav takšne naj bodo lučke, ki oddajajo magično svetlobo.

Obloži pohištvo

Vse pri hyggeju se vrti okoli udobja, mehkobe in ugodja. Kjerkoli v domu. Zato bi vse moralo biti prav posebej mehko in toplo. Tudi stoli, ki jih imaš za jedilno mizo. Obloži jih s toplimi tkaninami in mehkimi prevlekami. Tega, da na kavču ne sme manjkati nekaj dodatnih blazin in odej, najbrž ni treba posebej poudarjati.

Pozabi na zapeljiva in ozka ter skoči v udobna oblačila

Končno torej prazniki, pred katerimi ti ne bo treba dolgih ur preživeti v telovadnici, da bi lahko na najdaljšo noč blestela v tisti ozki oblekici. Letos si za hygge. To pomeni, da morajo biti tvoja oblačila mehka, prijetna, topla in udobna; volnen (pre)širok pulover, tople nogavice in udobne mehke hlače. Super.

Omisli si naravne okraske

Smrečico si že okrasila. Kaj pa drugi dekor? Tudi tu upoštevaj misel: nazaj k naravi. V ospredju naj bodo naravni elementi. Veje, vejice smrečja, storži in podobni okraski, ki so na voljo v naravi ali jih izdelaš sama so tisti, ki bodo pričarali pravi danski božič.

Nazdravi z gloggom

Kuhano vino je dobro. A vendar prebivalci skandinavskega polotoka prisegajo na glogg. Gre za nekakšno tamkajšnjo različico kuhanega vina, ki bo obarvalo tvoja lica in zagotovilo pravo vzdušje.

Zanj za zbrano družbo potrebuješ :

Liter rdečega vina, 120 gramov sladkorja, dve žlički naribane pomarančne lupine, štiri žlice rozin, dve žlici lističev mandljev, žličko kardamoma, dve žlički ingverja, cimetovo palčko, osem klinčkov, po želji 240 mililitrov vodke.

Vse sestavine, razen mandljevih lističev, skuhaj do vretja. Tekočino nato umakni z ognja in počakaj eno uro. Ponovno jo segrej, dodaj mandlje in še žlico rozin ter postrezi v ličnih skodelicah.

Peci, peci, peci

Ne samo, da je peka lahko odličen način sproščanja, strinjala se boš tudi, da je domače pecivo vedno boljše od tistega, ki je na voljo v trgovini, tu pa je še omamen vonj, ki bo napolnil tvoje stanovanje medtem, ko bodo v pečici nastajale dobrote.

Poskrbi za pravo svetlobo

Pravilo številka ena: ne skopari s svečami. Naj bodo povsod. Na mizah, na policah, prižgi jih takoj, ko pade mrak ter uživaj v vonju voska in mehki svetlobi, ki jo oddajajo. Še nekaj: če imaš kamin, moraš v njem zakuriti prasketajoči ogenj.

Privošči si dolge zimske sprehode

Ne zgolj, ker se boš dodobra razgibala in boš tako hitreje prebavila vse tiste piškotke ter glogg temveč tudi, ker se boš potem, ko se boš vrnila na toplo, počutila kot prerojena. Verjemi, na severu Evrope svetlobe pozimi skoraj ne vidijo, a to še zdaleč ne pomeni, da si ne privoščijo dnevnih sprehodov.

Druži se

Zberi svoje najdražje, berite božične pravljice, igrajte namizne igre, izdelujte okraske, pogovarjajte se ob kaminu, zapojte ob smrečici. In odloži telefon ter pozabi na Instagram. Ta ne sodi v koncept hyggeja.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

To se bo zgodilo, če boste dan začeli z ljubljenjem

Zato nikoli nikogar ne prosite za ljubezen

Presenetljiv vpliv zime na seksualnost moških

ne spreglejte