Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Pri prenovi moramo razmišljati celostno

Strokovni pristop lahko bistveno olajša sam proces prenove.

6.10.2015 ob 10:00

03_stajner.jpg

Jesen je odličen čas za spremembe, nove začetke, prenove. Tako meni tudi arhitektka Nina Štajner, ki se je skupaj s trgovino Formadoma lotila individualnega svetovanja, tekom katerega bo podajala nasvete o ureditvi prostora, razporeditvi pohištva in izboru barv, materialov ter dodatkov.


Že slediš Mični na Facebooku?

Z Nino Štajner smo spregovorili o prenovi doma in zakaj je pametno, da se pred prenovo posvetujete s strokovnjakom iz tega področja.

02_stajner.jpg

Prenavljanja stanovanja se ponavadi ljudje lotijo sami, saj mislijo, da že vedo, kaj jim je všeč. Kakšen je odgovor strokovnjaka na takšno mišljenje?
Res je, da ima vsak svoje želje in  okus, vseeno pa si ljudje sploh ne predstavljaj, kako lahko kvalitetno izdelani načrti olajšajo sam proces prenove in kako zelo strokovno oblikovan prostor pa dolgoročno izboljša kvaliteto življenja.

Katere so najpogostejše napake, ki jih ljudje naredijo, ko se sami lotijo prenavljanja?
Na prostor ne gledajo celostno. Kupijo tisti kavč, ki jim je trenutno všeč, pa tudi, če je pač malo prevelik, in tisto stensko nalepko, ki je trenutno modna. Ne pomislijo pa kako vse deluje kot celota.  

Kako naj se torej lotimo prenavljanja? Kako vemo, kaj obdržati, kaj dati stran?
Najbolje je, da naredimo seznam kosov, ki jih imamo namen obdržati. To naj bodo kosi, ki so klasičnega videza ali pa imajo močno sentimentalno vrednost. Nato glede na te kose prilagodimo izbor novega pohištva, tako da bo vse skupaj delovalo kot povezana celota. Danes je mešanje kosov iz različnih obdobij zelo modno, tako da ne bo nič narobe, če omaro iz prababičine dote kombiniramo s popolnoma novim pohištvom.

Katerega nasveta arhitektov so najbolj veseli?
Tistega, ki potrdi njihove želje in osebni okus; hkrati pa doda nekaj, česar se sami niso mogli domisliti.  

Kaj novega lahko svetovanje ponudi stranki, ki si želi prenove?
Brezplačno svetovanje je namenjeno temu, da stranka dobi prvi vtis o prenovi. Tekom svetovanja bom podala individualne nasvete glede na njihov prostor in želje, prejeli pa bodo nasvete o razporeditvi pohištva, ureditvi prostora ter izboru barv in materialov.

Kako se lotite prenavljanja oziroma svetovanja, ko se okus in želje stranke popolnoma razlikujejo od vašega okusa?
Pri mojem delu je vsekakor najpomembnejša stranka in njeno zadovoljstvo in zato stremim k temu, da svoj okus poskušam prilagajati različnim željam. Dobra stran oblikovanja prostora je ta, da obstajajo objektivne kvalitetne rešitve, osebni stil je potem samo pika na i, ki se izraža na primer z izborom barv in dodatki za dom.

Avtorica: Daša Mavrič

Foto: Anže Vrabl, arhiv Nine Štajner


oddajte komentar

preberite tudi

Pet noro zabavnih seksi poz in trije razlogi, zakaj jih morate spoznati

Kaj pomenijo sanje o orgijah, prevari ali vrnitvi k bivšemu

Kako biti še boljša ljubimka (v spalnici in izven nje)

ne spreglejte