Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Pet neobičajnih načinov uporabe mehčalca

Uporabnost mehčalca sega dlje od mehčanja brisač in majic.

17.1.2016 ob 11:00

shutterstock_282816080.jpg

Ste vedeli, da mehčalca perila še zdaleč ni mogoče uporabljati zgolj za mehčanje perila, pač pa da ima v gospodinjstvu še številne druge namene? Poglejte si nekaj njegovih zanimivih in malce nenavadnih načinov porabe.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Osveži prostor. Če ne želite zapravljati denarja za različne osvežilce zraka, ga lahko izdelate sami. In to kar iz mehčalca. Plastenko z razpršilom napolnite z vodo in mehčalcem v razmerju 1:3. S to mešanico poškropite zavese, preproge, oblazinjeno pohištvo ter druge tkanine, ki se bodo navzele vonja in ga širile v prostor. Na enak način lahko osvežite tudi notranjost avtomobila.

Premaguje statično elektriko. Da bi preprečili hitro kopičenje prahu na površinah v domu, nekaj kapljic mehčalca kanite na krpo in z njo obrišite omare, zaslone ter police. Mehčalec bo preprečil nastanek statične elektrike, ki sicer privlači prah, hkrati pa odišavil pohištvo in s tem cel prostor. 

shutterstock_154352246.jpg

Vrača sijaj. Če želite sredstvo za čiščenje, ki gladkim površinam zagotavlja sijaj, zmešajte kozarec mehčalca in štiri kozarce vode ter mešanico zlijte v plastenko z razpršilom. Poškropite z njo krpo ter obrišite površine, ki jim želite zagotovoti sijaj: steklo in druge gladke površine. Na enak način lahko sijaj zagotovite tudi laminatu ali toplemu podu, ki pokriva vaša tla. V lavor z vodo pripravite mešanico mehčalca in vode v razmerju 1:4 ter z njo obrišite tla.

Lajša odstranjevanje starih tapet. S pomočjo mehčalca lahko s stene odstranite stare tapete. Pripravite mešanico iz skodelice mehčalca in štirih skodelic vode. S spužvasto gobico tekočino nanesite na tapeto, počakajte 20 do 30 minut, nato pa jo boste z lahkoto spravili s stene.

Zmehčajte ščetke in čopiče za barvanje. Čopiči, valjčki in ščetke za barvanje bodo veliko mehkejši, če boste zadnji vodi, v kateri jih spirate, dodali nekaj kapljic mehčalca, jih dobro posušili in nato pospravili. Ob naslednjem barvanju bodo vlakna mehkejša, igranje z barvami pa prijetnejše.  

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Presenetljiv vpliv zime na seksualnost moških

Kaj se zgodi s penisom, če ga moški ne uporablja

Izkušeni poklicni spremljevalec iskreno o tem, kaj vse od njega pričakujejo ženske

ne spreglejte