Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Pet korakov za daljšo obstojnost sončnic

Poglejte, kako na preprost način poskrbeti za dolgo svežino sončnic.

29.7.2021 ob 5:10 | Foto: Fernando Rico Mateu/GettyImages, Instagram | Avtor: M. FL.

Pet korakov za daljšo obstojnost sončnic

Sončnice so značilno poletno cvetje.  S svojo lepo rumeno barvo lepšajo vrtove ter, kadar so oblikovane v šopke, tudi domove. Kako pa poskrbeti, da bi vas sončnice v vazi čim dlje razvajale? Poglejte nekaj preprostih, a več kot učinkovitih načinov.

Previdno že pri izbiri

Ne glede na to, ali jih kupujete na tržnici, v cvetličarni ali jih nabirate na domačem vrtu, izberite močne in čvrste cvetove, ki še niso v popolnem razcvetu.

Predhodno zalivanje

Če imate sončnice na svojem vrtu jih, preden jih narežete za v vazo, dobro zalijte, počakajte vsaj eno uro, šele nato pa jih pripravite za šopek.

Sončnice obožujejo vodo, zaradi močnega stebla in velikih cvetov je potrebujejo veliko. Zalivanje pred rezanjem jih oskrbi s prepotrebno tekočino in rastlinam zagotavlja lep, svež videz, hkrati preprečuje, da bi prehitro ovenele.

Pravi čas rezanja

Vse cvetlice, torej tudi sončnice, je priporočljivo rezati v zgodnjih jutranjih ali poznih večernih urah, stebla z ostrim rezilom prirežite pod kotom 45 stopinj. Dolžino stebla prilagodite velikosti vaze, v katero boste položili sončnice, vedite pa, da mora biti zaradi velikosti in teže rastlin vsaj tri četrtine stebla v vazi.

Prav tako je dobro rože takoj, ko jih odrežete, postaviti v vodo ali njihova stebla zaviti v vlažno krpo ali papir ter jih tako, še preden pridejo v vazo, oskrbeti z dodatno tekočino.

Larisa L/Gettyimages

Stran z odvečnim listjem

Za daljšo svežino sončnic ni treba vsak dan menjati vode, je pa treba s stebel odstraniti liste, ki bi se sicer potopili vanjo. V nasprotnem primeru bodo gnili in propadali v vazi, širili neprijeten vonj ter pospešili odmiranje cvetov.

Izberite primerno mesto

Sončnice v naravi obožujejo sonce in mu s cvetom sledijo. V vazi je zgodba drugačna. Tam namreč premočno sonce poskrbi, da hitreje ovenijo.

Zato jih raje postavite na senčno, hladnejše mesto, po možnosti ne v bližino sadja, saj to sprošča etilen, ki pospeši propadanje cvetja.

Še nekaj dodatnih nasvetov: da bi sončnice zdržale dlje, vodi v vazi dodajte žličko sladkorja, bakrene kovance ali jedilno sodo, vodo po menjajte vsaka dva do tri dni.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Angela Harris (@ang_cheme)

Povzeto po portalu Miss7

Preberite še: Cvetličarna, kjer med čakanjem na sanjski šopek spijemo kavo (FOTO)

Morda vas zanima tudi: Spodbudite šopek: popki v trenutku zacvetijo


oddajte komentar

preberite tudi

Največji sovražniki dobrega seksa

Kaj se med gledanjem pornografije dogaja v možganih

Spregledane erogene cone, ki pričarajo nepozabne užitke

ne spreglejte