Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Pet korakov, s katerimi se znebimo moljev

Brez kemije.

18.2.2018 ob 6:05

molji_micna.jpg

Molji. Zoprna nadloga, ki je ni mogoče zaznati, dokler ni prepozno (kar pomeni, da so v vašem puloverju že tri luknjice). In čeprav tega res ni mogoče več rešiti, imate še možnost, da pred neljubimi obiskovalci omare zaščitite ostala oblačila in preprečite nadaljnjo škodo. Po možnosti brez uporabe kemije. Pet več kot učinkovitih načinov niza Pure wow.

Posesajte povsod

Prvi korak, ki je nepogrešljiv pri bitki z molji: iz omar odstranite vsa oblačila in celo temeljito posesajte. Ne pozabite na druge površine v prostoru, saj lahko molji jajca odložijo tudi v preproge in oblazinjeno pohištvo, od tam pa odrasle žuželke najdejo pot v omaro.

Operite in posušite vsa oblačila

Te male nadloge obožujejo znoj in vlago, zato vsa oblačila, preden jih položite ali obesite v omaro, operite in temeljito posušite. Tudi puloverje in jakne. Tista, ki jih dolgo ne nameravate nositi, pospravite v vakuumske vreče in ne v kartonaste škatle.

Zamrznite oblačila

Kose, ki ne prenesejo pranja v pralnem in sušenja v sušilnem stroju, pospravite v plastične vrečke in jih čez noč pustite v zamrzovalniku. Mraz bo uničil tisto, kar bi privabilo neljube  obiskovalce njihovih vlaken.

Uporabite obešalnike iz cedrovine

Cedrovina je naravni repelent, ki ščiti pred molji in hkrati lepo diši. Obešalniki iz tega lesa so zato kot nalašč za boj s tem mrčesom. Če jih nikakor ne morete dobiti, svoje obešalnike premažite z malo eteričnega olja cedre. Pazite le, da se to ne bo preneslo na tkanine in tam pustilo madeže.

Izdelajte naravni repelent

Molji imajo izostren voh, a na srečo jim dišijo drugačne stvari, kot ljudem. Tako denimo ne prenesejo vonja po suhi sivki, pačuliju, cimetu in rožmarinu. Z mešanico teh začimb napolnite bombažne vrečke in jih položite v omare. Ko se razdišijo ter zato izgubijo učinek (po približno letu dni), jih nadomestite z novimi.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Kaj pomeni, če vas v sanjah vara ali zapušča partner

Največji sovražniki dobrega seksa

Kaj se med gledanjem pornografije dogaja v možganih

ne spreglejte