Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Najdražje znamke na svetu: Toliko bi dobili zanje

Nekatere poštne znamke so vredne več milijonov.

7.10.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages, Catawiki, Instagram | Avtor: M. FL.

Najdražje znamke na svetu: Toliko bi dobili zanje

Ko so davnega leta 1840 izdali prvo znamko, si najbrž nihče ni niti predstavljal, da bo zbiranje teh pri nekaterih preraslo v neizmerno strast.

A tisti, ki z njimi polnijo posebne albume vedo, da se nekatere znamke ponašajo z neverjetno vrednostjo. Poglejte, katere in po koliko se prodajajo na dražbah (če sploh so na prodaj). Verjemite, zneski vas bodo presenetili.

Znamka PennyBlack: 3000 evrov

V Veliki Britaniji maja 1840 natisnjena znamka je bila prva, ki se je pojavila na pisemskih ovojnicah, zato je njena vrednost tako visoka.

Na njej je upodobljena kraljica Viktorija, ni pa navedena država izvora, kot je to dandanes običajno. Znamka sicer med zbiratelji ni redka, je pa težko dobiti nepoškodovano. Za takšno so zanesenjaki pripravljeni odšteti tudi 3000 evrov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stanley Gibbons | Stamp Dealer (@stanleygibbons)

Obrnjen labod (Invertet Swan): 35.500 evrov

Ena najbolj znanih znamk, ki je takšna postala zaradi napake. Središčna podoba na njej je namreč obrnjena narobe. Znamka je bila leta 1855 natisnjena v Avstraliji, natančneje v Pearthu.

Zapleten proces tiskanja je bil tedaj še novost, pojavljale so se napake in ena od njih je znamki zagotovila veliko vrednost. Nazadnje je bila takšna  leta 1983 na dražbi prodana za 35.500 evrov.

catawiki.comRdeči Merkur (Red Mercury): 37.000 evrov

Prvotno niso bile namenjene pošiljanju običajnih poštnih pošiljk, temveč časopisov v Avstriji. Na njih je rimski bog Merkur ter so natisnjene v rumeni, rdeči ali modri različici, odvisno od količine časopisov v pošiljki.

Znamke so bile le malo časa v obtoku, natisnjenih je bilo malo izvodov (najmanj rdečih) ohranilo se je le nekaj različic in zato se ponašajo z zelo visoko vrednostjo, 37. 000 evrov.

Havajski misijonarji (Hawaiian Missionaries): 39.000 evrov

Kljub temu, da je natisnjena na poceni modrem papirju, sodi med najbolj redke in zato zelo dragocene znamke. Njena vrednost je med zbiratelji ocenjena na 39.000 evrov, gre pa za prvo znamko, natisnjeno v tej ameriški zvezni državi.

Namenjena je bila pošiljanju pošte med misijonarji in od tod izvira tudi njeno ime.

catawiki.com

Obrnjen Dendermonde (Inverted Dendermonde): 75.000 evrov

Ta znamka izvira iz Belgije, na njej je mestna hiša mesta Dendermonde. Nič posebnega, če ne bi bila obrnjena narobe. Preden so med tiskanjem ugotovili, da je prišlo do napake, sta bili natisnjeni dve poli znamk, 17 teh naj bi še obstajalo.

Če pa bi radi dobili katero od še obstoječih, boste zanjo morali odšteti 75.000 evrov.

catawiki.com

Obrnjena Jenny (Inverted Jenny): 750.000 evrov

Še ena znamka, ki je cenjena zaradi napake. Na njej je narobe obrnjeno letalo Curtiss JN-4, ljubkovalno imenovano Jenny in njena trenutna cena znaša 750.000 evrov.

Znamka je bila leta 1918 izdana v Združenih državah Amerike in natisnjena le v 100 primerkih. Prav zato se ponaša s tako visoko ceno.

 

catawiki.com

Znamka Baden 9 Kreuzer: približno miljon evrov

Tudi vrednost te znamke gre pripisati napaki. Vendar ne v motivu, temveč v barvi. Običajne znamke 9 krauzer iz nemške dežele Baden so rožnate, znamke 6 krauzer pa zelene.

Nekaj znamk 9 krauzer se je zaradi napake obarvalo zeleno. In teh nekaj dosega vrtoglave vrednosti. Obstajajo le štiri, ena od njih je bila leta 2008 prodana za milijon evrov.

catawiki.com

 

Znamke z Mauriciusa  (The First Two Mauritius) – več kot milijon evrov

Izdane so bile leta 1847, ko je bil Mauricius še britanska kolonija. Na njih je kraljica Viktorija in po podatkih se je do danes ohranilo le 26 primerkov.

Gre sicer za prve znamke Združenega kraljestva natisnjene izven ozemlja Velike Britanije, njihova vrednost pa znaša en milijon evrov ali celo več.

catawiki.com

 

Treskilling rumena (The Treskilling  Yellow)  ver kot 2,1 miljona evrov

Velja za eno najdražjih poštnih znamk na svetu. Kajti praviloma je bila tiskana v modri in zeleni barvi, nekaj primerkov pa je rumenih.

Do napake je prišlo na Švedskem, ki je te znamke izdala leta 1855, ohranila se je le ena, njena cena znaša več kot 2 milijona evrov ter ob vsaki prodaji naraste.

catawiki.com

 

Mangenta Britanske Gvajane (British Guiana 1c Magenta): 8,1 miljonov evrov

Znamka Magenta s tedaj še Britanske Gvajane, je najdražja znamka na svetu. Tudi ta je bila namenjena pošiljanju časopisov. Serija sprva natisnjenih znamk se je izgubila in oblasti so bile primorane na hitro natisniti nove, naglica pa je pripeljala do napake: pod podpisom poštnega uslužbenca E. D. Wrighta je vidna podoba barčice.  Znano je, da obstaja le ena znamka iz te serije.

Leta 1873 jo je po naključju odkril deček, ki jo je prodal za šest šilingov in dobila je sloves najredkejše znamke na svetu. Ko so zbiratelji spoznali njeno redkost, je njena vrednost hitro rasla.

Prodana je bila večkrat, njena trenutna vrednost pa je ocenjena na 8,1 milijonov evrov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Philately (@philately2)

 

Če menite, da imate sami kakšno posebno znamko ali bi želeli s katero oplemenititi svojo zbirko, se obrnite na katerega od Filatelističnih društev  Slovenije, ki so združene v Filatelistično zvezo Slovenije. Tam bodo ocenili vrednost znamke. Filatelistična društva sicer nekajkrat na leto organizirajo tudi srečanja, na katerih je mogoče prodati ali kupiti znamke.

Povzeto po portalu Catawiki.com

Preberite še: Bankovec za pet, ki je vreden 500 evrov: preverite, če je v vaši denarnici

Morda vas zanima tudi: Kovanec za en cent, ki je vreden 6000 evrov (poglejte, če je v vaši denarnici)


oddajte komentar

preberite tudi

Odgovori na šest najbolj neprijetnih seksi dilem: Priznati ali zamolčati afero, spolno bolezen …

Zakaj se včasih spremeni velikost vagine in kako to vpliva na seks

12 stvari, ki jih sanjski moški ne počnejo

ne spreglejte