Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Najboljši načini za zamrzovanje zelišč

Da boste tudi pozimi uživali v njihovi aromi.

1.10.2017 ob 5:10

zelisca_micna_ThinkstockPhotos-507789764.jpg

Jesen je čas za spravilo pridelkov. Med drugim zelišč, katera ste poleti uporabljali sveža, z njimi pa želite jedi plemenititi tudi pozimi. Res je, mogoče jih je posušiti, vendar je za tista, z visokim odstotkom vode (peteršilj, origano, bazilika, limonska trava, meta in podobne) priporočljivejše zamrzovanje.

Le pravi način zamrzovanja pa zagotavlja nespremenjen okus in lažje odmerjanje začimbnic in dišavnic. Poglejte si dva, nad katerima boste nedvomno navdušeni.

Prvi način: Zamrzovanje posamičnih lističev

  • Zelišča naberite zjutraj, ko se rosa na njih posuši, saj je njihov okus tedaj najizrazitejši.
  • Ne uporabljajte suhih in poškodovanih lističev, temveč samo zdrave.
  • Po potrebi zelišča umijte in jih osušite na papirnati brisački. Ker jih boste zamrznili, ni treba, da so povsem suha.
  • Posamične listke ločite od stebla in jih razporedite po pladnju, ki ga lahko postavite v zamrzovalnik.
  • Listki naj bodo čim bolj ločeni, da se med zamrzovanjem ne bi sprijeli v kepice.
  • Če v zamrzovalniku nimate prostora za velik pladenj, uporabite manjše in jih naložite enega na drugega.
  • Pladenj pokrijte s plastično folijo ali s pomaščenim papirjem.
  • Zamrznjene z žlico poberite s pladnja in pospravite v posodice, te pa zložite v zamrzovalnik.
  • Z nalepkami označite, kaj je v posodici in zelišča uporabljate kot običajno.
  • Ker bodo listki ostali ločeni, boste zlahka odmerjali pravo količino.
zelisca.jpg

Drugi način: Zeliščne kocke

  • Zelišča naberite, operite in očistite kot v prvem koraku.
  • Nasekljajte jih ter jih stresite v posodice za pripravo ledenih kock.
  • Prelijte jih z vodo. Razdelke napolnite do polovice in postavite v zamrzovalnik.
  • Ko voda zamrzne, je dolijte še toliko, da bodo razdelki polni.
  • Počakajte, da povsem zamrznejo.
  • Tako pripravljene kocke pospravite v vrečke, te pa hranite v zamrzovalniku.
  • Pripravite lahko kocke iz enega samega zelišča ali iz mešanice tistih, ki so vam najljubše in jih boste po potrebi dodali jedem.

Zamrznjena zelišča uporabljate v enakih količinah, kot sveža.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Pismo ljubice: Kako sem spoznala, da sem druga ženska

Moški in orgazem: Igrajo pogosteje, kot bi pričakovali

Kaj je slowgazem in zakaj bi ga morali spoznati

ne spreglejte