Trik za rešitev uvele solate (in druge zelenjave)

Zelena solata, ohrovt in druga zelenjava v hladilniku hitro ovenijo, a to ne pomeni, da jih je treba zavreči.

9.4.2022 ob 5:38 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Trik za rešitev uvele solate (in druge zelenjave)

Z najboljšim namenom, da se boste zvečer pogostili z okusno solato, ste kupili ohrovt. A še isti dan vam ga ni uspelo pripraviti, kot bi mignili, se je teden obrnil in vaša zelenjava je v hladilniku postala mlahava, uvela, brez prave oblike ter teksture. Dobra je le še za v smeti.

Vendar ni še vse izgubljeno. S preprostim trikom lahko uveli zelenjavi povrnete svežino in na koncu vendarle uživate v hrustljavi solati. Kako, razkriva Pure Wow.

Zakaj zelenjava v hladilniku tako hitro ovene?

Zelena solata, ohrovt, špinača, blitva in drugi podobni darovi narave so večinoma sestavljeni iz vode.

V hladilniku ob nizkih temperaturah ter pomanjkanju vlage izgubijo veliko vode, zato se spremenijo v brezoblične, mehke, mlahave tvorbe.

A nekako tako, kot kadar s seboj na trening pozabite vodo vzeti vi in se po končani vadbi dehidrirani dodobra odžejate, tudi vaša žalostna zelenjava potrebuje le izdatno hidratacijo.

Kako jo osvežiti v štirih korakih?

Radi bi torej osvežili tisti ohrovt. Ali glavo solate. Vse, kar za to potrebujete, je veliko hladne vode.

1.korak

Veliko posodo napolnite z mrzlo vodo. Idealno bi bilo, če bi ji dodali nekaj lednih kock. Če jih nimate, bo zalegla tudi mrzla voda iz pipe.

2. korak

Zelenjavo potopite v ledeno kopel. Lahko cele liste, postopek pa je hitrejši, če jih narežete ali natrgate. 

3. korak

V vodi jo namakajte vsaj pol ure oziroma tako dolgo, da se njeni listi osvežijo. Čisto zunanje boste vendarle najbrž morali zavreči, ostale lahko rešite. Velika verjetnost je, da res ne bodo več čisto takšni, kot so bili sveži, bodo pa zagotovo še uporabni.

4. korak

Odcedite odvečno vodo in zelenjavo čim prej pripravite.

Kako podaljšati svežino zelenjave?

Svežine zelene zelenjave ni mogoče zadržati v nedogled, vendar jo lahko s pravilnim spravilom podaljšate. Poglejte nekaj uporabnih metod:

  • Preden zelenjavo pospravite v hladilnik, jo zavijte v vlažno papirnato brisačo. Dodatna vlaga bo poskrbela, da bodo listi dlje ostali čvrsti in sveži.

  • Z zelenjavo ravnajte kot s cvetjem in jo v hladilnik postavite v kozarcu z vodo. Način je uporaben na vso zelenjavo in tudi za sveže začimbe.

  • Zelenjave v hladilnik ne polagajte ob sadje, ki sprošča etilen in s tem pospeši propadanje.

Nikoli ni vse izgubljeno

Če ohrovtu, špinači ali blitvi res ni rešitve, iz njih pripravite juho, prikuho ali smuti. Res bi bilo škoda, da bi jih samo zato, ker so uveli, kar zavrgli.

Preberite še: Korenje: Zakaj je zdravo in zakaj z njim vendarle ni dobro pretiravati

Morda vas zanima tudi: Kako zelo zdravi so šparglji in zakaj povzročajo značilen vonj urina


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)