Sarma: Ta recept in triki poznavalcev so zagotovilo za najboljši okus

Decembrskih praznikov si ni mogoče zamisliti brez okusne, sočne sarme.

8.12.2021 ob 5:10 | Foto: Yuliya Volkova/Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.

Sarma: Ta recept in triki poznavalcev so zagotovilo za najboljši okus

Med božično-novoletnimi prazniki v mnogih domovih zadiši po okusni, sočni in osvežilni sarmi. Kako vam uspeva ta jed? Če z okusom, obliko ali teksturo niste najbolj zadovoljni, poglejte nekaj odličnih nasvetov, po zaslugi katerih boste nedvomno očarani nad izdelkom. Tako kot tudi vaši gostje. Nekaj korakov do popolne sarme niza portal 24sata.hr.

Dodajte suho meso

V maso za nadev vedno dodajte malo narezane suhe mesnine, denimo slanine ali prekajenih rebrc. Vendar pazite, da okus tega dodatka ne bo prevladal. Če se boste odločili za denimo rebrca, jih preden jih dodate masi, prekuhajte.

Sperite liste

Preden v liste kislega zelja zavijete nadev, jih splaknite pod hladno vodo. Tako sarma zagotovo ne bo prekisla.

Nežna roka za dober rezultat

Sarm ne zavijajte pretesno, bodite nežni, robove pa pritrdite z zobotrebci, da nadev med kuhanjem ne bi zbežal iz zavoja.

Prava podlaga

Preden v posodo, kjer jih boste kuhali, zložite sarme, na dno položite kožo slanine. Ta bo okrepila okus omake. Preden sarme zalijete z vodo, jih posujte z na rezine narezanimi listi kislega zelja, ki jih niste porabili za zavitke.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maja Gojić

Čas kuhanja

Sarme se kuhajo približno uro in pol. Omako na koncu lahko zgostite z moko in rdečo papriko ali s paradižnikovim pirejem.

Še recept za sarmo

Morda se letos z njo spopadate prvič, morda bi poskusili nov recept, ta vas zagotovo ne bo razočaral.

Sestavine:

  • 700 gramov svinjskega mletega mesa
  • ena glava kislega zelja
  • 100 gramov slanine
  • 100 gramov riža
  • pol srednje velike čebule
  • dva stroka česna
  • en lovorjev list
  • sol in poper po okusu
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cass

Priprava:

  • Zeljnato glavo ločite na liste. Te odrežite pri strženu.
  • Na drobno sesekljajte česen in čebulo, slanino narežite na kockice.
  • Čebulo popražite na olju.
  • Mletemu mesu dodajte sol, poper, rdečo papriko, popraženo čebulo, slanino in riž. Dobro zmešajte.
  • Nadev zavijte v liste zelja in jih dobro zaprite.
  • Ostanek zelja narežite na rezance in vse skupaj položite v posodo.
  • Zalijte z vodo, solite, dodajte lovor in kuhajte približno uro in pol.
  • Na koncu lahko po želji dodate paradižnikovo mezgo, ki omaki zagotovi značilno rdečo barvo.

Preberite še: 5 nevarnih prehranskih napotkov, na katere morate čez praznike pozabiti

Morda vas zanima tudi: Slastni bananini keksi z ovseno moko (recept)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)