Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Kako negovati najljubša oblačila

Kis rešuje svilo, topla voda pomaga usnju, džinsu pa najbolj prija hladna voda.

24.5.2015 ob 10:30

NewYorkstrS14274.jpg

Spoznajte nekaj zvijač, s pomočjo katerih se boste lahko izognili kemični čistilnici in hkrati podaljšali obstojnost vašim najljubšim oblačilom.

Oblačila iz kašmirja

Vedno jih perite ročno, v hladni vodi, ki ste ji dodali nekaj kapljic otroškega šampona. Izogibate se pretiranemu ožemanju. Oprano oblačilo položite v umivalnik, da se bo iz njega odcedila večina vode, nato ga zavijte v brisačo. Počakajte nekaj minut ter ga posušite na ravni površini. Obešeno na vrvi za sušenje se bo sicer razvleklo in tako izgubilo obliko.

shutterstock_146161604.jpg

Džins

Če želite, da bi priljubljene kavbojke nosili kar najdlje, jih perite ročno v hladni vodi. Če jih perete v pralnem stroju, jih obvezno obrnite navzven. Ne sušite jih v sušilnem stroju, pač pa v senci na svežem zraku.

Kopalke

Ne glede na to, ali ste se kopali v bazenu ali v morju, takoj po kopanju jih splaknite s hladno vodo, da se sol ali klor ne bi preveč zažrla v tkanino. Ko se vrnete domov, jih operite v hladni vodi z dodatkom tekočega detergenta. Ne ožemajte jih, zavijte jih v brisačo ter posušite v senci na svežem zraku.

shutterstock_72073153.jpg

Modrčki

Ob pranju v pralnem stroju zlasti zaradi centrifuge hitro izgubijo obliko. Tako kot vsako občutljivo perilo jih je zato primerno prati na roke z blagim detergentom. Pet minut jih namakajte v topli (ne vroči) vodi, nato jih dobro splaknite in posušite na ravni površini. Pred tem poravnajte košarice.

Svila

Strokovnjaki svetujejo ročno pranje svile. Uporabite hladno vodo z malce blagega tekočega detergenta. Oblačilo namakajte približno petnajst minut in ga nato dobro splaknite. Vodi, v kateri splakujete svilo, dodajte nekaj žlic alkoholnega kisa, ki bo pomagal odstraniti ostanke detergenta in bo svili vrnil prvotni videz.  Svileno oblačilo nato zavijte v brisačo. Še mokro obrnite in jo polikajte pri nizki temperaturi. Ne uporabljajte pare, ki na svili lahko pusti madeže.

Milanostr14058_bg.jpg

Usnje

Usnjeno jakno je včasih dovolj obrisati z vlažno krpo. Hlače je vendarle priporočljivo oprati. Za pol ure jih namakajte v topli vodi, nato pustite, da se dobro odcedijo in jih posušite v sušilnem stroju. Tako bodo ohranile obliko in teksturo.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock, Imaxtree


oddajte komentar

preberite tudi

6 (upravičenih!) razlogov za odpoved poroke

»Leto dni sem seksala vsak dan in zgodilo se je tole« (resnična izpoved)

Vedno izberete gospoda napačnega? PRAVEGA boste našli takole!

ne spreglejte