Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Kako dolgo lahko v pralnem stroju pustimo oprano perilo

In kaj storiti, če ste predolgo čakali.

13.3.2018 ob 12:05

peilo_micna.jpg

Ko opere pralni stroj, ga ne izpraznite vedno takoj. Morda trenutno nimate časa ali se vam preprosto ne ljubi ukvarjati s perilom. Zato ga kar pustite v njem. Zgodi se, da tudi čez noč. Pa ste se kdaj vprašali, če je to v resnici pametna ideja?

Lahko počaka

Kot pravi poznavalka vsega, kar je povezano z gospodinjstvom, Martha Stewart, ni s tem nič narobe. Tako je na vprašanje, ali je pametno čez noč pustiti oprano perilo v stroju, odgovorila v oddaji Today: "Rekla bi, da tako ne boste storili velike napake. No, res ga ni dobro pustiti predolgo, denimo tri dni ali kar cel teden, a če ga boste potem, ko je stoj opral zvečer, iz njega pobrali zjutraj, bo še vedno sveže."

Drugo mnenje

Snovalci portala s praktičnimi nasveti Real Simple ji pritrjujejo in pravijo, da se res ne bo, če bo perilo ostalo v stroju čez noč, zgodilo nič usodnega.

Kako pa vedeti zagotovo, da z njim ni nič narobe? "Preprosto," odgovarja Stewartova: "Povohajte ge. Če je vonj svež, je perilo brezhibno. Plesni in bakterije, ki se po daljšem času začnejo na njem razvijati v vlažnem okolju, ustvarijo več kot prepoznaven vonj."

Dobri stari preizkus z nosom torej zagotavlja dovolj informaciji o čistoči perila. Kot je povedala vodilna ekonomistka podjetja Whirpool Lucinda Ottusch, se plesen in bakterije na vlažnem začno razvijati po nekje osmih do 12 urah. Tedaj se pojavi tudi zanje značilen vonj.

In kaj, če predolgo čakajte?

Še enkrat poženite cel cikel pranja in v nobenem primeru perila s postanim vonjem ne sušite. Vonj ne bo izginil, v končni fazi pa vam ne bo preostalo drugega, kot da ga ponovno operete.

Na kratko torej: nič ne bo narobe, če opranega perila ne boste takoj odstranili iz stroja. A vendar ga v njem ne puščajte predolgo in naj vam to ne pride v navado. Lenoba ne koristi ne stroju ne vašemu perilu.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Zakaj je seks danes slabši, kot je bil nekoč

41-letni devičnik išče ljubezen: »Želim, da je nedolžna«

Tantrični seks za začetnike (vse, kar morate vedeti)

ne spreglejte