Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Kaj morate takoj zavreči

So stvari, ki vas zastrupljajo, pa se tega sploh ne zavedate.

14.2.2016 ob 9:15

shutterstock_264683666.jpg

Čeprav kopičenje vsega mogočega najbolj ogroža vaše omare in videz stanovanja, so med predmeti, od katerih bi se resnično morali posloviti, najbrž tudi takšni, ki so zdravju nevarni. Poglejte, katere bi morali brez pomisleka zavreči še danes.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Stara kozmetika

Ko gre za kozmetiko, je pravilo sila preprosto: če je njen rok uporabnosti pretečen, je suha ali je ne nameravate nikoli več uporabiti, jo brez pomisleka zavrzite. V vlažni dekorativni kozmetiki, kot so tekoči pudri, šminke, maskare, tuši za oči, se po nekem času začno kopičiti bakterije, ki škodujejo koži. Kozmetika v prahu po roku uporabnosti nima več pričakovanega učinka.

Če krema, obrazna maska, maskara, tekoči puder in podobno spremenijo barvo ali teksturo, jih, četudi rok uporabnosti še ni potekel, nikar ne dajajte na kožo, sicer utegne priti celo do kakšne alergijske reakcije. Enako velja za kremo za sončenje, ki je ne smete uporabljati dve sezoni zaporedoma.

shutterstock_156597314.jpg

Stare ščetke in gobice za prhanje

Več raziskav je dokazalo, da so prav predmeti, ki naj bi vam zagotavljali osebno higieno, med najbolj umazanimi v domu. Sem sodijo spužve, ščetke in krpe za prhanje, ki jih predolgo uporabljate. Na njih se zaradi vedno prisotne vlage hitro začno razmnoževati bakterije in glivice, ki lahko resno škodujejo zdravju.

Gobic in ščetk nikar ne uporabljajte več kot tri mesece, po vsaki uporabi jih dobro splaknite in pustite, da se povsem posušijo.

Zdravila

Res je, da ohranjajo naše zdravje, a zdravila, ki jim je pretekel rok uporabnosti, so resnično lahko nevarna.

Povprečni rok trajanja zdravil je približno leto dni, nato pa njihova učinkovitost pada ali celo postanejo škodljiva. Enako velja za razna mazila, sirupe in podobno, kar ni zaprto v originalni embalaži. Pred ponovno uporabo se prepričajte o roku uporabnosti, zlasti preverite njihovo teksturo in vonj. Če se vam zdita sumljiva, jih ne uporabljajte.

Pobrskajte torej po svoji domači lekarni in zdravila s pretečenim rokom uporabnosti ali tista, ki jih ne potrebujete več, odnesite na posebna zbirna mesta.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Izkušeni poklicni spremljevalec iskreno o tem, kaj vse od njega pričakujejo ženske

Naj bom v očeh drugih še takšna packa, poskrbela bom zase (iskrena izpoved)

Pet laži, ki si jih govorijo ljubice

ne spreglejte