Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Ježki nas jeseni najbolj potrebujejo

Jeseni pomagajmo ježkom, da bodo ti preživeli zimo.

18.9.2019 ob 11:00 | Foto: GettyImages | Avtor: Mojca Furlan, društvo Reks in Mila

Ježki nas jeseni najbolj potrebujejo

Jesen je obdobje, ko lahko pomagamo ježom. Nastavimo jim hrano, da lažje pridobijo dovolj maščobe za preživetje zimskega obdobja. Najbolj ogroženi so mali ježki, ki so se skotili  spomladi ali poleti. V naravi nimajo velikih možnosti preživetja. Porediti se morajo najmanj do 700 gramov. Če so veliki kot roka odraslega človeka, so premajhni, da bi preživeli zimo.

Od 1. oktobra dalje lahko male ježke odlovimo in jim omogočimo bivanje v zavetišču za ježke v Muti. Ob navodilih strokovnjakov jih lahko prezimimo tudi sami doma. Spomladi, ko se bo ozračje ogrelo na več kot 10 stopinj Celzija, jih spustimo nazaj v naravno okolje.

Vsak večer jim na varen in miren prostor nastavimo vodo in hrano. Redno bodo prihajali na večerjo. Videl boš, kako so ljubki. Ko bo postalo hladno, okoli 5 C, bodo odšli v brloge. Da si brloge lahko zgradijo, potrebujejo listje, vejice, travo. Ne pograbimo vsega, da bodo lahko uporabili.

Ježki so ogroženi  

Ježkom zaradi izgube naravnega okolja grozi celo izumrtje. Nekateri podatki opozarjajo, da bo naš Evropski jež izginil že do leta 2030. Bivališča jim krčimo zaradi intenzivnega kmetijstva, zaradi gradnje cest in naselij, kjer uničimo prst, poteptamo živali, tlakujemo, travniki izginjajo… Veliko živali svoje življenje konča pod kolesi avtomobilov. Zaradi zmanjševanja življenjskega prostora, suše in uporabe kemičnih sredstev v kmetijstvu nimajo več dovolj hrane.

Društvo Reks in Mila skrbi za varovanje okolja in nudi pomoč živalim v stiski. Društvu lahko pomagate z SMS sporočilom REKSMILA5 na 1919 in donirate 5 evrov.

Tudi vi lahko pomagate ježkom

Vsak od nas lahko pomaga ježkom z malimi dejanji.

* Na vrtu nasadimo čim več zelenja in grmovja, Pri košnji trave pustimo ob strani nekaj otočkov nepokošene trave. Zaraščena trava je raj za živali.

* K ribnikom, bazenom, zbiralcem za vodo nastavimo veje, kamenje, ovire, da ježi lahko splezajo ven, sicer se lahko utopijo.

*Ko trosimo kompost ali grabimo travo, vedno preverimo, če kje spi ježek (in druge živali), da ga ne poškodujemo,

*Naredimo lahko lesen izoliran zabojnik za zimo. Prekrijemo ga najprej s polivinilom, nato še z listjem, slamo in vejami. Vanj namestimo stare  bombažne in volnene krpe, da mu bo toplo. Tervola ne uporabljamo. Ne pozabi narediti odprtin za zračenje.

Jeseni je najpomembnejša hrana

Pred nami je še nekaj zelo pomembnih tednov, ko ježkom lahko nastavljamo hrano in svežo vodo. Ježki si jeseni še nabirajo težo, zato še niso odšli v brloge.  Ob mraku v miren in suh kotiček nastavimo nizko posodico s svežo vodo in hrano:

-hrana za ježke (konzervice),

-mačje mokro hrano in brikete (ne ribe),

-suho sadje, mehko in sladko koščičasto sadje, brusnice,

-zdrobljene oreščke,

- mokarje,

-trdo kuhani jajček (rumenjak).

Jabolka in paradižnika nimajo radi. Mleka ne dajemo, če že, samo mačje mleko brez laktoze ali pa ga razredčimo s kamiličinim čajem. Mleko lahko povzroči smrt.

Ježku grozi precej nevarnosti

Danes opozarjamo na dve nevarnosti: vozniki prosimo, vozite strpno in ponoči ne povozite živali.  Pazljivo tudi ob kurjenju suhih vej in kresov, da ježka ne zakurimo.

Če pozimi vidimo ježa podnevi, je verjetno zelo lačen, bolan ali ranjen. V čisto škatlo napravimo luknje za zrak, spodnji del pokrijemo s čisto brisačo. Ježka  primemo s tkanino in ga odpeljemo v veterinarsko ambulanto. Čakanje je lahko usodno. Za divje živali je pristojno zavetišče Muta na Koroškem. Za navodila lahko pokličete tudi gospo Adelo Šilak (040 830 621), ki  vam bo razložila, kako pravilno ravnati.

Če vidiš ježka pozimi, pomeni, da je lačen in išče hrano. Tudi če je negiben, otrpel, je lahko še živ. Lahko mu rešiš življenje. Nežno ga s krpo položi v škatlo, zraven daj vodo in hrano ter ga odnesi na veterinarsko postajo.

O ježkih je pisala Mojca Furlan, ki vodi društvo za varovanje okolja in pomoč živalim v stiski Reks in Mila. Društvu lahko pomagate z SMS sporočilom REKSMILA5 na 1919 in donirate 5 evrov.

Preberite še: Kako pomagati zapuščenim živalim, če jih ne morete posvojiti in pa Zakaj je pse strah glasnih zvokov?


oddajte komentar

preberite tudi

Pet noro zabavnih seksi poz in trije razlogi, zakaj jih morate spoznati

Kaj pomenijo sanje o orgijah, prevari ali vrnitvi k bivšemu

Kako biti še boljša ljubimka (v spalnici in izven nje)

ne spreglejte