Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Je primerno goste prositi, naj si sezujejo čevlje?

Vprašanje, na katerega ni preprostega odgovora.

28.8.2017 ob 12:40

cevlji_micna_james-pond-107985.jpg

Zlasti, kadar pod svojo streho gostite večjo družbo, se najbrž znajdete v zadregi: prositi povabljene ali naključne obiskovalce, naj se sezujejo, ali zamižati na obe očesi, kajti sami v stanovanju nikoli niste obuti? Ste zato, ker od gostov pričakujete, da bodo čevlje pustili v predprostoru, slab gostitelj?

Vprašanje, na katerega ni mogoče odgovoriti zgolj z da ali ne.

Več uporabnih nasvetov vas čaka na Facebooku. 

Pravico imate zahtevati, da se sezujejo

Čisto preprosto: vaš dom, vaša pravila. Kajti, če ne morete biti zvesti sebi doma, kje ste potem lahko? Poleg tega, zunaj je dokaj umazano. Tla izza vrat so polna umazanje, prahu, mikrobov in druge nesnage. Vseeno je, ali imate po tleh položeno novo, pregrešno drago preprogo ali se vaš topli pod v kotih že lušči, povsem upravičeno od vaših gostov zahtevate, da se sezujejo.

Vaša zahteva je lahko vir zadrege

Predstavljajte si: razpokane pete, vraščeni nohti, nogavici, ki nista par, luknje na nogavicah. Morali se boste vljudno pretvarjati, da tega ne opazite. In to v najboljšem primeru. Pomislite še na kurja očesa in atletsko stopalo. Konec koncev je to obisk doma in ne varnostni pregled na letališču. Res je, da so tla zunaj umazana in da se umazanija prenese v vaše stanovanje, a za to obstaja preprosta rešitev: omislite si dober predpražnik. Poleg tega se zavedajte, da če bo za vas pomembnejša preproga, kot prijatelji, kmalu ne bo nikogar več k vam na obisk.

Mnenje poznavalk

Myka Meier, ustanoviteljica šole lepega vedenja Beaumont Etiquette, pravi takole: "Gost, ne glede na to, ali je v restavraciji ali pri vas doma, mora vselej upoštevati želje in pravila gostitelja. Skratka: obiskovalce imate pravico prositi, naj se sezujejo, vendar jim, ko pridejo k vam, ponudite copate."

Patricia Napier-Fitzpatrick, lastnica šole za lepo obnašanje The Etiquette School iz New Yorka, se s tem strinja in dodaja, da obstaja izjema: " Kadar gostite elitno zabavo v oblekah, pravilo brez čevljev ni na mestu. Tudi, ko prirejate druženje, na katerega povabite ljudi, ki niso vaši bližnji prijatelji, je nevljudno in neobzirno od njih zahtevati, naj si sezujejo čevlje. Strošek čiščenja preproge morate všteti v izdatke, ki ste jih namenili za zabavo. Drugače o njej sploh ne razmišljajte."

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Popolna dolžina oralnega seksa

Trije najpogostejši razlogi, zaradi katerih se končajo razmerja

Okusi se spreminjajo: Tako je danes videti idealen moški

ne spreglejte