Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Ja, je možno! Tudi tebi lahko rože uspevajo

Nekaj napotkov za vse, ki nimajo zelenih prstov.

21.6.2016 ob 12:15

roze_uunsplash.jpg

Gre približno takole: Domov prinesete lepo lončnico, presadite jo v nov lonček, postavite na okensko polico ter jo nekoliko zalijete. Sprva je videti povsem lepa in zdrava, že po nekaj dneh pa začne vidno propadati. Krivi ste sami, oziroma tisto, kar počnete (ali ne počnete) med presajanjem. Poglejte torej, kako poskrbeti, da se naslednjič ta zgodba ne bo ponovila. 

Več koristnih nasvetov za urejanje doma najdete na Facebooku.

Naj se najprej malo privadi

Verjeli ali ne, tudi sobne rastline potrebujejo določen čas, da se privadijo na novo okolje. Da ne bi doživljale enega šoka za drugim, s presajanjem počakajte vsaj nekaj tednov in jim tako dajte možnost, da spoznajo novo svetlobo, vlažnost ter temperaturo.

roze_unsplash_manjsa.jpg

Priprave z zalivanjem

Tri do štiri dni pred presajanjem rastlino izdatno zalivajte. Tako bo dobro navlažena in ne bo, preden se bo ukoreninila v novi zemlji, preveč dehidrirala. Če rastlino presajate v glinena korita ali lončke, jih pred tem dodobra namočite. Suha glinena posoda namreč iz zemlje črpa veliko vlage, te pa zato lahko zmanjka za rastlino.

Previdno

Rastlino z eno roko primite tik ob zemlji v starem lončku. Tega obrnite in počasi lončnico odstranite iz njega. Če ne gre, nekoliko potolcite po njegovem dnu in še enkrat rahlo potegnite. Ko lončnica zdrsne iz lončka, malce potresite njene korenine, kar bo spodbudilo njeno rast, v nov lonček nasujte malo zemlje, nanjo položite lončnico in korenine zasujte z zemljo. Zalijte.

roza.jpg

Postavitev je ključna

Ne glede na to, kakšno svetlobo ima rada, ravno presajene lončnice vsaj teden ali dva ne postavljajte na neposredno sonce. To jo lahko oslabi in ovira njeno prilagajanje. Postavite jo v senco. Zemlja naj bo vlažna, a ne mokra. Opazujte jo. Če vene, jo izdatneje zalijte. Če listi postajajo rumeni, zalivanje zmanjšajte. Zaradi prevelike količine vode so ji namreč že začele propadati korenine, a jo še lahko rešite.

Avtorica: M. F.
Foto: Unsplash, Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Kako biti še boljša ljubimka (v spalnici in izven nje)

Raziskava je pokazala: To so ljudje, ki imajo v ljubezni največkrat smolo

Seksualna pozitivnost: Kaj to je in kdo je seksualno pozitiven

ne spreglejte