Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Iz viška zelenjave pripravite okusne namaze

Če menite, da vsega pridelka ne boste mogli pojesti, iz njega pripravite namaze, ki vas bodo razvajali tudi pozimi.

24.9.2015 ob 10:40

zelenjava_shutterstock_263247806.jpg

Imate v svoji shrambi ali celo še na vrtu še veliko zelenjave pa se bojite, da vam ne bo uspelo vse porabiti in jo boste zato morali zavreči? Poglejte si nekaj preprostih receptov za namaze, s katerimi se boste lahko razvajali celo zimo.

Že slediš Mični na Facebooku?

Domači ajvar

V resnici za pripravo tega ne potrebujete veliko časa.

Potrebujete pa:

•    Tri kilograme paprike (rdeče);
•    Tri kilograme jajčevcev;
•    Šest žlic alkoholnega kisa;
•    Tri decilitre olja;
•    Osem gramov soli;
•    Steklene kozarce;
•    Pokrovčke;
•    Alkohol za razkuževanje.

Priprava:

1.    Paprike in jajčevce 15 minut pecite na ločenih pladnjih v vroči pečici.
2.    Nato jih stresite v manjše posode in jih pokrite.
3.    Po približno desetih minutah jih olupite in zmeljite kar v napravi za mletje mesa. Če je nimate, lahko  v blenreju vendar pazite, da ne boste pretiravali in bodo v zmesi ostali koščki zelenjave.
4.    Zmleto zelenjavo stresite v večjo posodo, dodajte kis, olje in začimbe, zavrite ter med kuhanjem mešajte približno pol ure.
5.    Tako pripravljen ajvar nadevajte v kozarce in jih tesno zaprite s pokrovčki, ki ste jih pred tem razkužili z alkoholom.

Namaz iz korenja

Sestavne:

•    500 gramov korenja;
•    Štiri stroke česna;
•    Deciliter in pol olivnega olja;
•    Dve do tri žlice balzamičnega kisa;
•    Sol.

Priprava:

1.    Korenje operite in olupite ter ga položite v pekač.
2.     Dodajte sesekljan česen in polovico olivnega olja.
3.     Pokrite z aluminjasto folijo ter pecite pri 200 stopinjah Celzija, da se korenje zmehča.
4.    Pečeno korenje zmeljite s paličnim mešalnikom, pomešajte z ostalim oljem, kisom in soljo, da dobite kremni namaz.
5.    Spravite ga v steklene lončke in v hladilnik ali hladen in temen prostor.
6.    Na kruh ga lahko namažete samega, ga kot namaz dodate sladki skuti, ki se okusu korenja odlično poda ali z njim obogatite kremne juhe in omake.

Pesto iz špinače

Potrebujete:

•    Deciliter in pol olivnega olja;
•    Dva stroka česna;
•    800 gramov špinače;
•    200 gramov listkov bazilike;
•    60 gramov parmezana;
•    60 gramov pinjol (če jih nimate, lahko izpustite, a še kako obogatijo okus);
•    Sol, poper.

Priprava:
 
1.    Špinačo in listke bazilike dobro sesekljajte.
2.    Dodajte pinjole, parmezan, česen in olivno olje.
3.    V blenderju mešajte, da dobite enakomerno zmes.
4.     Če je pregosta, dodajte še malo olja.
5.    Po želji dodajte sol in poper ter nalijte v steklene kozarce.
6.     Pesto lahko uporabljate kot namaz ali kot dodatek jedem.

Ste na poti in članek berete preko mobilne aplikacije? Recepti pa so vam tako všeč, da bi jih z veseljem poiskusili? Stisnite srček pod člankom in ta se vam bo shranil v vaše priljubljene vsebine, kjer vas bo čakal, dokler ga boste potrebovali.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

7 stvari, ki se zgodijo pred prevaro (v vsaki zvezi!)

Zakaj ne morem nehati razmišljati o svojem bivšem? To so pravi razlogi!

'Nedolžno' spogledovanje je lahko škodljivo (in to je razlog, zakaj)

ne spreglejte