Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Da bo šopek dlje lep

Preverite, kako boste poskrbeli za podaljšanje obstojnosti cvetja.

3.3.2015 ob 1:00

shutterstock_190106453.jpg

Bliža se osmi marec, ko bodo številne gospe in gospodične v dar prejele šopek rož. Da pa bi ta dokaz pozornosti kar najdlje krasil dom, si poglejte nekaj zvijač, s katerimi je mogoče podaljšati obstojnost rezanega cvetja.

  • Najpomembnejše je redno, vsakodnevno menjavanje vode. Vendar cvetja ne postavljajte v premrzlo, najboljša je voda sobne temperature. Preden rožice postavite v vazo, z delov stebel, ki so v vodi, odstranite vse listke.

  • Pred tem jim pod kotom pristrizite stebla. To storite z ostrimi škarjami, da se ta ne bi scefrala.
  • Cvetja nikoli ne postavljajte v bližino sadja ali zelenjave, saj pospešujeta njegov propad, s spodnje strani ga lahko poškropite z lakom za lase. Utrjevalec las namreč upočasni učinek venenja zaradi zračne vlage. Stopite meter stran in šopek na hitro poškropite po spodnji strani listov in cvetnih listov.

  • Preprečite, da bi se v vodi razvijale bakterije, ki pospešujejo propad rastlin. V ta namen v vazo dodajte  dve žlici belega kisa, ki deluje protibakterijsko in dve žlici sladkorja, ki hrani rastline.
  • Lahko izberete druge načine in vodi dodate zdrobljeno tableto aspirina, bakren kovanec, ščepec soli, jedilno sodo, tableto multivitamina ali nekaj kapljic vodke. S katerim koli od njih lahko trajanje šopka podaljšate za približno deset dni.

  • Ko cvetje vendarle ovene, ga ni potrebno zavreči. Šopek povežite z vrvico in ga obesite s cvetovi navzdol, da se posuši. Lahko shranite celega ali mu potrgate cvetove, jim dodate posušeno lupino pomaranče, palčke cimeta, klinčke ter z domačim purpurijem napolnite okrasne posodice in z njimi okrasite dom.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Odgovori na šest najbolj neprijetnih seksi dilem: Priznati ali zamolčati afero, spolno bolezen …

Zakaj se včasih spremeni velikost vagine in kako to vpliva na seks

12 stvari, ki jih sanjski moški ne počnejo

ne spreglejte