Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Arhitekt svetuje: v teh stanovanjih boste slišali sosede

Mnogi šele po tem, ko imajo ključe v rokah ugotovijo, kaj so zares kupili.

7.11.2016 ob 6:00

dom_shutterstock_427668385.jpg

Nakup nepremičnine je pomemben korak, še posebej, če se z nakupom tudi odločimo za kredit. Pred dokončno odločitvijo je zato pomembno, da res vemo, kaj kupujemo. Arhitekt in vodja projekta Arhitekturni nasvet Matic Brdnik je že prejšnji teden bralkam Mične svetoval, na kaj moramo biti pozorni, ko kupujemo stanovanje, tokrat pa razkriva še, kaj je tisto kar najpogosteje spregledamo.

--> Preberite še: Trije ključni nasveti, ki jih moramo upoštevati pred nakupom stanovanja

Bomo slišali sosedov sušilec ali splakovanje vode?

»Pogosto se pojavlja napačno prepričanje, kaj lahko vse spremenimo. Recimo velikokrat pride do idej, da bi se porušila kakšna stena in se izkaže, da je ta nosilna. To pa pomeni, da moramo pridobiti gradbeno dovoljenje in soglasje vseh sosedov, kar pa časovno in finančno zahteva večji vložek. Druga stvar je, da se ne zavedamo, da je bila večina stanovanj zgrajenih v 70. in 80. letih in so bila namenjena drugačnim življenjskim navadam, tako da so prilagoditve na sodobne trende že kar nujne. Veliko je tudi tehničnih zadev. Recimo bivalna klima (ali je stanovanje dobro izolirano, ali okna tesnijo, se kje pojavlja plesen ...), so inštalacije primerne (je dovolj električnih vodov in varovalk za sodobne in energijsko potratne aparate kot je recimo indukcijska plošča ali sušilec perila), je stanovanje zvočno izolirano (pri tako imenovanih ‘socialističnih’ blokih se sliši vsako splakovanje in spuščanje vode pri sosedih) ipd. Največja napaka pa je kot že omenjeno, da spregledamo ali je stanovanja za nas in našo družino sploh primerno. Recimo, če smo cele dneve zdoma, je tudi na sever orientirano stanovanje sprejemljivo, medtem pa, če smo med dnevom veliko doma, to ni najbolje,« je komentiral Brdnik.

stanovanje_shutterstock_418626880.jpg

Vsaka investicija ni dobra investicija

Mnogi se za nakup odločijo, ker so prepričani, da je to dobra investicija in naložba v prihodnost ob tem pa pozabljajo na vse stroške, ki jih vzdrževanje stanovanja prinaša. Pri tem Brdnik omenja rezervni sklad in upravnik. »Poleg tega se moramo zavedati, da moramo stanovanje adaptirati oz. prenoviti, kar za sabo prinese okvirno med 600 in 800 eur/m2 dodatne investicije. Seveda pa, če hočemo kasneje s prodajo iztržiti za stanovanje več, še moramo predvideti, katere regije oz. okoliši se bodo razvijali in postali bolj zaželeni. Za vse to moramo imeti določeno znanje in pa čas, ki ga povprečna družina definitivno nima.« Kot ključno stvar, ki jo moramo pred nakupom preveriti pa je to, da je stanovanje vpisano v zemljiško knjigo in da je urejeno lastništvo.

Tudi stara stanovanja imajo prednosti

Brdnik še svetuje, da je pri izbiri stanovanja pomembna tudi orientacija prostorov. Bivalni del naj bi gledal na jug ali zahod, servisni prostori pa na sever. Pomembna je tudi velikost prostorov in oblika. Za posamezne sobe je dobro, da so čim bolj kvadratne, bivalni deli pa naj bodo bolj podolgovati ali v obliki črke L. Postavitev notranjih vrat naj bo bolj ob robu sobe, odpirajo pa se naj v prostor. Bistvena je tudi smiselna postavitev okenskih odprtin.

Če se ukvarjate z vprašanjem, ali je bolje prenavljati staro stanovanje, ali le narediti nekaj kozmetičnih popravkov v novejšem stanovanju, Brdnik odgovarja, da je gradbene posege definitivno lažje opravljati v novejših gradnjah, saj je v teh dosti manj nosilnih sten, kar seveda omogoča večje spremembe. »Dodatna prednost je urejen fasadni ovoj, saj na starejših objektih ponavadi manjka toplotna izolacija, ki pa je odvisna od urejenosti celotnega objekta. Iz prostorskega vidika pa imajo starejša stanovanja, predvsem meščanska zelo velik potencial za kakovostno bivanje. Pri novogradnjah se vidi, da je pri večino šlo za ekonomsko računico in so zelo skopa, razen seveda tistih namenjenih višjemu standardu.«

Avtor: Pia Pangos
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Raziskava je pokazala: To so ljudje, ki imajo v ljubezni največkrat smolo

Seksualna pozitivnost: Kaj to je in kdo je seksualno pozitiven

To so leta, pri katerih ženske najbolj uživajo v seksu

ne spreglejte