Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Arhitekt svetuje: trije ključni nasveti, ki jih moramo upoštevati pred nakupom stanovanja

Pred nakupom je potreben premislek o tem, ali je stanovanje primerno za naš življenjski slog.

28.10.2016 ob 6:40

shutterstock_442760077.jpg

V poplavi ponudbe novih in starih stanovanj na nepremičninskem trgu je treba pred nakupom resnično dobro premisliti in preučiti, ali nam stanovanje, ki smo ga izbrali v ožji krog, prinaša dovolj, da si bomo v njem ustvarili kvalitetno življenje in dom. Vodja projekta Arhitekturni nasvet Matic Brdnik je podal tri ključne stvari, na katere bi morala biti pozorna vsaka mlada družina, preden se odloči za nakup določene nepremičnine.

Večji dnevni prostor ali soba za goste?

»Po navadi se pri nakupu stanovanja najbolj gleda na ceno in lokacijo, kar je seveda povsem normalno zaradi finančne situacije ter bližine služb, šol in drugih javnih storitev. Je pa treba gledati tudi na samo zasnovo in namembnost stanovanja za določen življenjski stil. Na primer: bolj karierno orientirani par z otrokom potrebuje manjši bivalni del in domačo pisarno, medtem ko bolj povezana družina, ki ima pogoste obiske, potrebuje več skupnih prostorov, mogoče celo sobo za goste,« je pojasnil arhitekt.

Pomislite na naslednjo selitev

Naslednja od ključnih stvari, na katere morajo biti kupci pozorni pri nakupu, je prilagodljivost. »Otroci namreč odrastejo, mi se postaramo, spremenijo se nam navade, stanovanje pa ostane isto, na koncu največkrat preveliko. Proces je po navadi tak, da mlad par dobi naraščaj in si potem omisli nakup večjega stanovanja. Pri tem pa se pozablja na to, da bo družina bivala skupaj le okoli 20 let, krediti pa se jemljejo za 30 let. Se pravi, da bomo še 10 let odplačevali stanovanje, ki ni več primerno za nas. Čeprav to pri nas ni v navadi, bi se morali pogosteje vprašati, koliko kvadrature dejansko potrebujemo in katere prostore bomo potrebovali čez pet, 10 ali 20 let. Ko kupujemo prvo stanovanje, že moramo vedeti, kdaj se bomo preselili v drugega in kakšno bo to stanovanje.«

shutterstock_155409338.jpg

Lepo, a neprimerno

Kot zadnje pa je omenil, da se vse preveč ljudi odloča za nakup stanovanja na podlagi opreme ali urejenosti ambienta, na funkcionalnost in prilagoditev prostora pa pozabijo. »Menjava opreme je tako cenovno kot časovno veliko bolj ugodna kot pa kakšni gradbeni posegi, ki včasih niti niso izvedljivi in na koncu se lahko znajdemo v sicer lepem, a zelo neprimernem stanovanju.«

Arhitekt je za Mično pojasnil, kaj je tisto, kar kupci najpogosteje spregledajo, ko kupujejo nepremičnino, kakšen je primer dobrega tlorisa stanovanja in ali je lažje preurediti novogradnjo ali starejše stanovanje.

Njegove odgovore in nasvete boste lahko na naši strani prebrali že prihodnji teden.

Avtorica: Pia Pangos
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Raziskava je pokazala: To so ljudje, ki imajo v ljubezni največkrat smolo

Seksualna pozitivnost: Kaj to je in kdo je seksualno pozitiven

To so leta, pri katerih ženske najbolj uživajo v seksu

ne spreglejte