Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Arhitekt svetuje: pet osnov dobro opremljenih majhnih stanovanj

Matic Brdnik je prepričan, da se boste ob upoštevanju teh nasvetov tudi v majhnem stanovanju počutili odlično.

10.3.2017 ob 8:00

stanovanje_majhno.jpg

Gotovo ste že slišali rek: majhno, a sladko. Ampak, ali to drži tudi za majhna stanovanja? Za nasvete, kako doseči čim boljšo kakovost bivanja in katera pravila upoštevati pri opremljanju majhnih stanovanj, smo prosili direktorja Zavoda za uravnotežen prostorski razvoj Aksa in soustanovitelja projekta Arhitekturni nasvet Matica Brdnika. Razkril je pet skrivnosti kakovostnih majhnih stanovanj.

Da je bivanje v manjših stanovanjih primerljivo s kakovostjo bivanja v večjih stanovanjih, je potrebno biti ustvarjalen. Brdnik je prepričan, da vas ob upoštevanju teh nasvetov manjša kvadratura ne bo motila.

1. Izkoristite višino

Brdnik opozarja, da je zaradi omejitve s kvadraturo priporočljivo izkoristiti višino, kjer se le da. "V primeru visokih stropov (recimo v staromeščanskih stanovanjih ali pa v mansardah) si lahko privoščimo dvignjen nivo, v katerega umestimo spalnico oz. spalno nišo. Pri tem je treba pomisliti na dostop - bomo uporabili stopnice ali lestev?" Arhitekt pri tem opozori, da stopnice zasedejo več prostora, a so ob enem tudi varnejše. Lestev zavzame manj prostora, a je uporabniško manj udobna. Kot kompromis predstavi Brdnik mornarske (izmenjujoče) stopnice.

Višino se lahko izkoristi tudi v otroških sobah, kjer za posteljo predlaga pograd pod katerega umestimo delovni ali igralni kotiček. "V otroških sobah za to idejo ni potreben višji strop od standardnega. Seveda je ta rešitev primerna le za otroke do določene starosti oz. bolje rečeno višine."

2. Naj bo svetlo

Manjša stanovanja naj bodo svetla. Arhitekt poudari, da so svetli prostori videti večji od temnejših, zato naj bodo zidovi, pohištvo in drugi elementi v svetlih tonih. Prav tako skušajte v stanovanje spustiti čim več naravne svetlobe. "Dodatno lahko prostore optično povečamo in posvetlimo z uporabo ogledal. Ogledala je najbolje postaviti v ozke hodnike ali majhne kote; pri tem naj sežejo od tal do stropa."

3. Minimalni in večnamenski elementi

Arhitekt priporoča nakup minimalnih ali večnamenskih elementov. "Kuhinjski pult lahko recimo služi tudi kot jedilna ali delovna miza. Za posteljo uporabimo dvižno posteljo, ki se podnevi pospravi v omaro, na njenem mestu pa je sedežna garnitura." Arhitekt pri tem opozori, da sicer to pomeni, da bo treba čez dan večkrat spremeniti postavitev pohištva, kar tudi predstavlja določen slog bivanja, ki vam mora ustrezati, saj ste lahko v nasprotnem primeru hitro nezadovoljni.

A post shared by hype hope home (@hypehopehome) on

4. Predelne stene ali pregrade

Ko govorimo o manjših stanovanjih, so ta pogosto sestavljena le iz enega prostora z ločeno kopalnico, zaradi česar se pogosto zgodi, da manjka določna stopnja intimnosti. "Ob obiskih bi na primer želeli skriti spalni kotiček oziroma druge predele stanovanja, za katere želimo, da niso vsem na očeh. Pri tem si lahko pomagamo z uporabo predelnih sten oz. pregrad. Priporočljivo je, da so te deloma prozorne, saj se v nasprotnem primeru prostor optično preveč zapre. Za pregrade lahko uporabimo mlečno steklo ali steklo z grafiko, perforirano steno iz lesa ali kovine ter različne vertikalne letve."

5. Nemasivno pohištvo, ki je dvignjeno od tal

Pri opremljanju majhnih stanovanj je potrebno paziti, da ne izberemo prevelikih kosov. Brdnik svetuje takšno pohištvo, ki bo dihalo. "To pomeni, da ne izbiramo masivnega ali prevelikega pohištva (recimo visoke omare in podobno). Dobro je, če stoji na nogah, saj tako optično manj zapira prostor. Pohištvo naj bo iz tankih in po možnosti odprtih elementov, umestimo pa ga po obodu prostorov, da sprostimo sredino, kjer se lahko gibamo."

Avtorica: Pia Pangos
Foto: Shutterstock, Instagram


oddajte komentar

preberite tudi

Raziskava je pokazala: To so ljudje, ki imajo v ljubezni največkrat smolo

Seksualna pozitivnost: Kaj to je in kdo je seksualno pozitiven

To so leta, pri katerih ženske najbolj uživajo v seksu

ne spreglejte