Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Sončna očala: Poleti je dovoljeno več

Hit ali klasika?

12.6.2017 ob 8:05

03_soncna.jpg

Marsikdo pri izbiri sončnih očal prisega na klasiko ali na tisti model, ki ga je našel pred leti in mu idealno pristaja. Drugi, ki radi modno eksperimentirajo, si želijo osvežitve tudi pri tovrstni izbiri. In če so bila minula poletja priljubljena velika očala, ki so prikrila pol obraza, je letos popolnoma drugače. V modi so nekoliko manjši okvirji, ki pa morajo biti obvezno okrogli. Ti naredijo obraz prikupno mladosten, pristajala pa bodo predvsem tistim s športno-urbanim slogom, ki prisegajo na džins, superge in preproste majice.

Za elegantnejše posameznice so idealna očala z zrcalnim učinkom, ki ustvarijo čisto poletni videz. Odlično namreč popestrijo lahkotne in nekoliko zadržane dnevne kombinacije, lesketajoča se očala pa dodajo tisti vau učinek.

Med okvirji prevladujeta dve smernici, velike 3D-cvetlice, ki očala spremenijo v pravcati umetniški izdelek, in pa marmornati vzorec, ki je priljubljen tudi med drugimi modnimi dodatki in seveda v interieru. Zakaj ga torej ne bi nosili še na nosu?

01_soncna.jpg

Ne glede na vse poskrbimo za oči

Kakršna koli sončna očala bomo izbrali, moramo paziti, da bodo izpolnjevala svojo funkcijo. Zelo pomembno je, da imajo UV-zaščito in tako omogočajo popolno zaščito pred ultravijoličnimi žarki ter sončno svetlobo, ki močno vpliva na bolezni oči. UVB-sevanje je za oči in kožo bolj škodljivo kot UVA-sevanje. Tako plastične kot steklene leče absorbirajo nekaj UV-svetlobe, vendar se absorpcija dodatno izboljša s kemično obdelavo v lečnem materialu ali pa z dodatnimi prevlekami. Vrednost UV-zaščite mora biti UV400 oziroma 100-odstotna.

Barve stekel igrajo zelo pomembno vlogo pri prepustnosti svetlobe do oči. Razumljivo je, da si barvo izbiramo po okusu, vendar bo koristno upoštevati nasvete optikov. Vsaka barva stekel igra določeno vlogo pri prepustnosti svetlobe. Siva recimo ne popači barv, rjava zmanjšuje bleščanje, rumena preprečuje lesk, zelena preprečuje bleščanje. Potem pa so tukaj še polarizirana stekla, ki preprečujejo bleščanje svetlobe, ko se ta odbija od gladkih predmetov, vode, ledu, mokrega cestišča. Ta stekla so najbolj priporočljiva.

PREBERITE še // Najbolj vroči modeli sončnih očal ta hip

Imajo rok trajanja

Tudi sončna očala imajo rok trajanja. Stopnja UV-zaščite novih in starih očal je odvisna od skrbnega vzdrževanja. In če so stekla popraskana, UVB-žarki lažje povzročajo poškodbe oči. Plastičnim se to zgodi veliko prej kot steklenim. Čeprav so zrcalna stekla zelo privlačna, so zelo občutljiva za praske.

Avtorica: Da. M. 
Foto: Le Specs, Ray Ban


oddajte komentar

preberite tudi

Ženske spregovorile, v katerih pozah najtežje doživijo orgazem

Dimenzije vagine: Kaj je malo, kaj veliko in kaj povprečno

Vse prednosti in slabosti seksa pod prho

ne spreglejte