Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Poletno spanje zimskih oblačil

Da bodo kot nova dočakala naslednjo mrzlo sezono, jih velja pravilno pospraviti.

23.4.2015 ob 6:30

shutterstock_161348432.jpg

Pomlad je v polnem zagonu, zato je čas za slovo od zimske garderobe. Preden to pospravite v omare, jo dobro pripravite na sezonski počitek. Le tako bodo topla oblačila sveža dočakala naslednjo zimo. Poglejte nekaj kratkih napotkov.

Plašči in jakne. Izpraznite žepe. Zlasti za plašče iz občutljivega materiala je priporočljivo kemično čiščenje. Kar boste oprali doma, temeljito posušite, kar bodo očistili v kemični čistilnici, pa nato najprej prezračite na zraku, ter pospravite v vreče za shranjevanje oblačil. Ne pozabite vanje dodati sredstva proti moljem.

Rokavce, kape in šali. Če šalov že dve zimi niste nosili, jih najbrž ne boste nikoli več, zato jih odstranite iz omare in priskrbite prostor za tiste, ki jih imate radi. Operite vse kape, rokavice, debele nogavice in šale. Rokavice in nogavice zložite po parih, če je kje potrebna igla, jih zašite. Pri pranju upoštevajte priporočila proizvajalcev. Morda boste morali nekatere prati na roke. Preden jih pospravite v omaro, naj se dodobra posušijo. Na police ali v predale, kjer jih hranite, položite zaščito pred moljem.

shutterstock_122299273.jpg

Čevlji. Če potrebujejo popravilo, jih odnesite k čevljarju. Da bi do naslednje zime ohranili obliko, jih napolnite s papirjem. Pred tem z njih odstranite umazanijo, jih temeljito prezračite in jih nato pospravite v škatle, v katerih ste jih kupili ali v plastične škatle za shranjevanje.

Puloverji in jope. Najprej z njih s pomočjo mehke ščetke odstranite večje delce mazanje. Nato jih operite, najbolje ročno, dobro posušite in suhe zložite ter jih pospravite v omaro. Nikoli jih ne obešajte na obešalnike, sicer bodo izgubili obliko in se raztegnili. Tudi puloverje in jopice zaščitite pred molji in v času, ko nas bo grelo toplo sonce, pozabite nanje.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Zakaj ne morem nehati razmišljati o svojem bivšem? To so pravi razlogi!

'Nedolžno' spogledovanje je lahko škodljivo (in to je razlog, zakaj)

Dobrega poljubljanja se lahko naučimo (to je najboljša tehnika)

ne spreglejte