Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Pametni triki, kako pregnati polarni mraz

Prihaja polarni mraz, vrhunec te zime, zimske radosti pa so radostne le dokler nas ne zebe do kosti. Kako se temu izogniti in ostati šik?

23.2.2018 ob 5:55

micna.jpg

Med nami je kar nekaj ljubiteljev zime, tisti, ki jo sovražijo, pa jo predvsem zato, ker ne marajo mraza. A tudi z mrazom se lahko uspešno borimo, če smo le vremenskih razmeram primerno oblečeni. Kako torej? Imamo nekaj trikov, ki bodo polarni mraz naredili bolj znosen. 

Vse je glavi. In 60 odstotkov uide prav skozi njo! 

Pa ne v prenesenem pomenu. Kar 60 odstotkov telesne toplote pravzaprav zgubljamo čez glavo, zato je nikar ne pustite na mrazu. Volnene kape, klobuki in kučme so v modi že nekaj sezon, zato ne bodo kvarile vašega sloga, v resnici pa pridejo prav tudi za dneve, ko vas pričeska ne uboga najbolj. Čez spodnji del obraza si poveznite še mehak šal in pripravljeni ste na izzive. No, skoraj.

micnab.jpg

Pazite na material: kavbojke lahko počakajo

Ni vseeno, kakšnega materiala so vaša oblačila. V umetnih tekstilih se vam namreč lahko zgodi, da se začnete potiti, saj koža ne diha, čeprav vas hkrati zebe, kar pomeni, da vas bo hladen pot hladil še bolj! Najbolj hvaležni v mrazu so merino volna, kašmir in svila, v hudem mrazu pa se izognite kavbojkam (ali pa pod njih oblecite še tople žabe, pajkice ali termo perilo) in bombažnim oblačilom, saj vpijajo in zadržujejo vlago. 

Sistem čebule, ki ne spravi v jok 

Zagotovo ste že slišali za oblačenje po sistemu čebule, torej po več tanjših plasti. Zgolj težak volnen pulover v polarnem mrazu pogosto ni dovolj, saj telo ne uspe zadržati toliko toplote, kot je izgublja. Dodajte torej spodnjo majico ali bodi, morda celo termo perilo in majico, šele nato pridejo na vrsto pulover, bunda ali plašč. Toplota se bo zadržala med vsemi sloji, ko boste enkrat na toplem, pa bo precej lažje sleči vrhnje sloje, kot če bi imeli na sebi le en res topel pulover.

micnaa.jpg

Noge in roke na toplo z grelno blazinico in ne pretiravajte z nogavicami 

Noge so tisti del telesa, ki ga je precej težko nazaj ogreti, ko so enkrat prezeble. Trend golih gležnjev zato pozabite do pomladi, dober par usnjenih škornjev ali gležnarjev, v katerih je po možnosti dovolj prostora za debele nogavice, pa so ena boljših investicij, ki polepša vsako zimo. Toda pazite! Če v čevljih ni dovolj prostora za debele ali dvojne nogavice, ne pretiravajte z njimi, saj boste sicer dosegli obratni učinek. Če bodo vaša stopala zaradi pomanjkanja prostora preveč stisnjena, boste upočasnili pretok krvi in vas bo zeblo še bolj!

A obstaja še en trik. V čevlje (ali rokavice) lahko postavite še grelce, blazinice, ki so videti kot nekakšne čajne vrečke in jih sicer uporabljamo na smučanju. Aktivirajo se na zraku, ko jih odstranite iz embalaže in delujejo do 8 ur. Vrečke po 10 parov prodajajo že za 15 evrov in jih najdete v športnih trgovinah.

 

Avtor: F. M.

Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

Dobrega poljubljanja se lahko naučimo (to je najboljša tehnika)

»Dragi bivši, hvala!« Pismo ženske, ki se je rešila destruktivne zveze

Izpoved ljubice: »Spim s poročenimi in jim tako rešujem zakon, ta mesec prihajam v Dubrovnik«

ne spreglejte