Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

NAREDI SAMA: Poletna mična zapestnica

S pomočjo slamic in barvne preje spletite samosvojo barvno zapestnico. Sledite tem preprostim navodilom.

28.8.2015 ob 6:30

DSCN0567-bg.jpg

Tokrat smo preizkusili zanimiv projekt, kjer smo s pomočjo slamic naredili zapestnico z zanimivim vzorcem. Projekt, ki vam ne bo vzel več kot 1 uro časa, je primeren za kratkočasenje doma, lahko pa ga preizkusite tudi v družbi z otroci. Izmislite si posebne in samosvoje barvne kombinacije, tako bo zapestnica še bolj osebna. Eksperimentirate lahko z dolžino, širino in barvami.

Potrebujete:

  • preja iz bombaža (različne barve)
  • večja šivanka
  • kreditna ali poslovna kartica
  • slamice za pitje  (4 ali več, odvisno kako široko zapestnico želite)
  • škarje
Untitled-design.jpg

1. korak: Izberite svojo najbljubšo barvo (vijolična) in odrežite 4 enako dolge kose niti, ki bodo služili kot osnovno nosilo zapestnice. Dolžina niti naj bo približno 50 cm, prilagajajte jo glede na velikost zapestja.

2. korak: Vse štiri niti povežite v trden vozel.

3. korak: Niti morate sedaj spraviti skozi  4 slamice. Da vam bo lažje, si pomagajte z veliko, malo težjo šivanko.

un.jpg

4. korak: Niti, ki ste jih potegnili skozi slamice, na koncu povežite v ohlapen vozel, ki ga boste lahko na koncu projekta odvozljali, saj boste morali ostraniti slamice.

5. korak: Na kartico navijte nekaj preje, saj boste na ta način lažje nizali nit med slamicami. Začnite z osnovno barvo (vijolična).

6. korak: S preprostim vozlom privežite nit, s katero boste začeli delati zapestnico, na prvo osnovno nosilno nit kot kaže slika 6.

4..jpg

7.-8. korak: Začnite pretikati nit skozi slamice kot vidite na sliki 7. in 8.

4.un.jpg

9.–10. korak: Nadaljujte z delom. Bodite pozorni, da vzorec, ki nastaja, ni preveč  ohlapen. Ravno prav zatiskajte nit. V naših navodilih smo naredili 13 vrstic z vijoličnoa prejo. Po želji glede na vzorec, ki bi ga radi dobili, naredite vrstic manj ali več.

11. korak: Barvno nit preprosto zamenjate tako, da odstrižete nit prve barve in nanjo s preprostim vozlom privežete nit druge barve. Pozor: Ko menjujete različne barve niti, vozlajte vedno na zadnji strani vzorca - na ta način skrijete vozlje. (slika: zadnja stran)

4un.jpg

12. korak: Nadaljujte s pretikanjem niti skozi slamice. Naredite poljubno število vrstic glede na vzorec, ki ga želite ustvariti. V našem primeru smo naredili 6 vrstic z modro prejo.

13.- 14. korak: Zamenjajte barvo, kot smo to naredili že v 11. koraku. Z oranžno barvo smo naredili v našem primeru 6. vrstic.

4un1.jpg

15. korak: Ko se vam zdi, da je zapestnica dovolj dolga, zaključite z delom in odstrižite nit.

16.–17. korak: Odvozlajte ohlapen vozel (4. korak) in odstranite slamice. Konec niti, ki ste je odrezali, zavozlajte na zadnjo vrstico, ki ste jo naredili in ne na nosilno nit.

4unn.jpg

Zaključek:  Delo zaključite z močnim vozlom. Kot smo že omenili, bodite pozorni na to, da ob menjavanju barvnih niti vozlajte vedno na zadnji strani.

4.ub.jpgmicna.jpg

Avtorica: Petra Furlan

Foto: P. F.


oddajte komentar

preberite tudi

6 znakov, da ljubite napačnega

To so znaki, da je vaš partner nezrel (kar vam jemlje energijo in krade čas)

Kako lahko odkrijete, če vas bo moški, s katerim se dobivate, prevaral

ne spreglejte