Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Modna naložba v kulten dodatek

Modna zgodovina premore kar nekaj ikoničnih kosov, med katerimi je največ torbic.

6.5.2015 ob 6:30

012_torba_birkin.jpg

Oblikovalska torbica je lahko eden najbolj prestižnih modnih dodatkov, kar jih ženska garderoba premore. Gre za kos, ki je večen in bo v vsakem obdobju elegantno zaokrožil celotno kombinacijo. Težko bi našli še katerikoli drug kos, ki bi si ga ženske tako zelo želele in za modno naložbo varčevale denar ter potem ponosno nosile svoj nakupovalni izplen.

011_torba_kelly.jpg

S torbicami so ženske obsedene že od nekdaj, kar modne hiše odlično izkoriščajo in vsako leto na nakupovalne police pošljejo nove modele, med katerimi pa jih le nekaj postane obvezen dodatek sezone. Še manj pa je takšnih, ki so postale kultne in so zaradi prefinjene izdelave, prestižnih materialov in zgodbe, ki jo nosijo s seboj zapisane med torbice, katere čas in trendi ne bodo zamenjali.

Za Hermesovo torbico Kelly je bilo usodno srečanje z Grace Kelly.

Torba Kelly - Hermes

Iz modne hiše z najstarejšo zgodovino poleg slavne Birkin torbice prihaja še torba Kelly. Prvo Kelly torbico so naredili leta 1892, svetovno slavo pa je dosegla 1956, ko je bila z njo fotografirana Grace Kelly. Kljub številnim popravkom ostaja obvezen modni dodatek. Izdelujejo jo ročno, zanjo pa porabijo med 18 do 24 ur.

Fendijeva torbica Baguette se za uspeh lahko zahvali seriji Seks v mestu.

Torba Baguette – Fendi

Fendijeva torbica Baguette se za uspeh lahko zahvali seriji Seks v mestu, kjer jo je nosila Carrie Bradshaw. Prva je nastala leta 1997, oblikovala pa jo je Silvia Venturini Fendi. Doživela je veliko sprememb, Baguette so že krasili svila, usnje, krzno, pliš, cvetlični motivi, pisani potiski … Torbica beleži že več kot tisoč preobrazb.

Sprva se je imenovala Chouchou, potem ko jo je v dar dobila princesa Diana, pa so njeno ime spremenili v Lady Dior.

Torba Lady Dior – Christian Dior

Francoski oblikovalec Christian Dior, ki je oboževal ženske, je oblikoval torbico Lady Dior in jo sprva poimenoval Chouchou. Prepoznavno usnjeno torbico s šivi in zlatim obeskom je leta 1996 je prva dama Francije Bernadette Chirac kot darilo poklonila princesi Diani. Od takrat naprej je v Dianino čast torbica dobila ime Lady Dior in hkrati postala simbol modre krvi.

Luksuzna torbica Speedy je postala slavna, ko jo je za svojo vzela Audrey Hepburn in je ni izpustila iz rok.

Speedy – Louis Vuitton

Ikonična luksuzna torbica je nastala v 30. letih prejšnjega stoletja, slavna pa je postala, ko jo je za svojo vzela Audrey Hepburn in je ni spustila iz rok. Ta model torbice naj bi tako oboževala, da je Vuittonu izdala posebne zahteve po manjši različici. Seveda ji je ugodil in nastala je torba Speedy 25. Danes je Speedyev ogromno, v različnih barvah in verzijah.

Najbolj znana torbica je Hermesov model Birkin, ki je sinonim za francoski glamur.

Torba Birkin – Hermes

Zagotovo najbolj znana torbica je Hermesov model Birkin, ki je sinonim francoskega glamurja.  Najbolj slavna in verjetno tudi najdražja torbica na svetu je ime dobila po pevki Jane Birkin, ki jo je nosila kjerkoli se je pojavila. Torbo so naredili izključno za njo, leta 1984, ko se je Birkinova na letalu srečala s takratnim direktorjem Hermesa Jean-Louisom Dumasom. Dejala mu je, da nikakor ne najde torbe, ki bi izpolnila njene zahteve. Vse ostalo je zgodovina.

Coco Chanel je kultni model predstavila leta 1955. S tem ko je usnjenemu ročaju dodala kovino, je večerno torbico spremenila v dnevno.

Torba 2.55 Flap Bag – Chanel

Coco Chanel je kultni model predstavila leta 1955. S tem, ko je usnjenemu ročaju dodala kovino je večerno torbico spremenila v dnevno. Navdih za torbico je našla v prešiti jakni, kakršne so nosili profesionalni jahači. Velja za eno najbolj elegantnih torbic, ki je tudi najbolj prodajana.

Tudi Jacqueline Kennedy je zakrivila ime torbice, in sicer velike Guccijeve. Prvi model je nastal v 50. letih.

Torba Jackie – Gucci

Ustvarjena je bila v poznih 50. letih, obvezni kos pa postala, ko jo je začela nositi Jacqueline Kennedy Onassis. Po številnih fotografijah, na katerih se je prva dama ZDA pojavljala s tem modelom, so jo začele kopirati številne ženske in tudi znamke, ki so začele izdelovati podobne modele. Nedolgo po tem, so pri Gucciju torbico preimenovali v Jackie in ji tako izkazali čas. Leta 2009 je kreativna direktorica znamke Frida Giannini predstavila torbo New Jackie Bag, pri kateri pa so se držali osnovnih pravil prvotnega modela.

Prada vsako leto izda več različnih modelov, a še vedno je največja prodajna uspešnica torba Bowling, ki jo izdelujejo 15 let.

Torba Bowling Bag – Prada

Čeprav je luč sveta uzrla šele 15 let nazaj, že sodi med ikonične kose. Torba z elegantnimi linijami je prekosila vse Pradine modele torbic, ki jih ni malo in kljub številnim različicam vedno znova prepriča ženske po celem svetu.

Najmlajša med kultnimi je torba Muse, ki pa si zaradi vrhunske izdelave zasluži prestižno mesto.

Torba Muse - Yves Saint Laurent

Leta 2005 je modna hiša Yves Saint Laurent predstavila šik torbo, ki je takoj postala priljubljena pri številnih slavnih zvezdnicah. Zaradi sofisticiranega videza in vrhunske izdelave se zlahka uvršča med kultne kose, čeprav je bila ustvarjena mnogo kasneje. Obstaja več različic, a najbolj priljebljeno so v črni, beli in rjavi barvi.

Torbica Saddle je ime dobila zaradi svoje oblike - jahalnega sedla.

Torba Saddle – Dior

Modna hiša Dior je ta model torbice predstavila leta 1999 in v zelo kratkem času postala obvezen modni dodatek. Oblikovana je v obliki sedla, veliki črki C in D pa visita vsaka na svoji strani torbice.

Avtorica: Daša Mavrič


oddajte komentar

preberite tudi

Pet noro zabavnih seksi poz in trije razlogi, zakaj jih morate spoznati

Kaj pomenijo sanje o orgijah, prevari ali vrnitvi k bivšemu

Kako biti še boljša ljubimka (v spalnici in izven nje)

ne spreglejte