Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

MATEikA: Neobičajen in minimalističen nakit za piko na i

MATEikA je slovenska znamka, pod katero nastajajo statement ogrlice iz naravnih materialov.

24.3.2017 ob 8:00

1-min.jpg

Za znamko MATEikA stoji Mateja Zaletel, ljubiteljica neobičajnega, boemskega in minimalističnega sloga, kar hitro opazimo tudi na nakitu, ki ga izdeluje. Njene ročno pletene ogrlice so na voljo v široki paleti barv, nekatere dopolnjujejo kovinski detajli, druge lahko v dolžino regulirate s satenastim trakom, tretje delajo posebne romantični vozli ... Poleg posebnih tekstilnih ogrlic in zapestnic ustvarja tudi broške in manjše dodatke za dom.

Ustvarjalka znamke Mateja Zaletel

Pred nekaj leti jo je želja po učenju pripeljala na šolanje za waldorfskega pedagoga, kjer je ugotovila, da ji gredo dobro od rok tudi ročna dela. Tako je začela z izdelavo naravnih igrač, a jo je kmalu zaneslo še k nakitu.

3 točke, kako iz hobija ustvariti posel

In kdaj lahko hobi preraste v posel? "En temelj je vztrajnost, torej, da se ne ustaviš in ne obupaš," pravi Mateja in nadaljuje: "Druga stvar sta komunikacija in povezovanje – s čim več ustvarjalci, trgovinami, tujino in sejmi. In kot tretje: dobro poznavanje socialnih omrežij in s tem kupca naših izdelkov. Tu velja spretnost tako v uporabi omrežij kot v komunikaciji. S kupcem je priporočljivo imeti oseben pristop, ne nujno srečanja," dodaja Mateja, ki ji ob tem ogromno pomeni tudi podpora bližnjih.

3-min.jpg

Po težki bolezni v ustvarjanje

"Pogum za razvoj znamke sem dobila v času, ko sem zaradi raka morala zapreti svoj posel in sem ostala brez dela. Težka bolezen človeka spremeni; v mojem življenju je marsikaj postavila na prava tla in me med drugim usmerila v ustvarjalnost," nam zaupa Mateja, ki je domač utility spremenila v delovno sobo z vsem materialom in pripomočki.

"Še vedno najraje delam nekje v dnevnem prostoru. Ko imam stvari pospravljene, nisem preveč ustvarjalna. Dobro delam, ko imam več stvari odprtih hkrati, v kaosu se mi porodi največ idej. Največkrat se mi porodijo v zgodnjih jutranjih urah, ko je glava prazna ali na sprehodu s psom. Takrat se začne ustvarjalni proces in potem nove ideje hitro poskusim ali narišem. Včasih izdelek prilagajam, dodelujem, zgodi pa se tudi, da idejo v celoti zavržem. Na koncu je potrebno oblikovati tudi oznake in embalažo, kjer mi veliko pomagata hčeri," pravi ustvarjalka. Njena starejša hči je študentka industrijskega oblikovanja, mlajša pa obetavna ilustratorka in skupaj ustvarjata lastno znamko By Mia bags.

4-min.jpg

Unikatno in narejeno z ljubeznijo

A koliko sploh cenimo domače in unikatno oblikovanje? "Slovenci vedno bolj cenimo ročno narejene izdelke, še posebej unikate. Zelo radi imamo oseben stik z ustvarjalcem izdelka, da ga spoznamo in začutimo energijo za izdelkom. Kupec nekako začuti, kadar je nekaj narejeno z ljubeznijo," sklene ustvarjalka. Nekaj njenih izdelkov si lahko pogledate v spodnji galeriji.

Avtor: Maja Fister

Foto: Arhiv ustvarjalke


oddajte komentar

preberite tudi

Vrste seksa, ki jih preprosto morate doživeti

Odgovori na šest najbolj neprijetnih seksi dilem: Priznati ali zamolčati afero, spolno bolezen …

Zakaj se včasih spremeni velikost vagine in kako to vpliva na seks

ne spreglejte