Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

LJFW: Močne ženske in osamljeni moški

Drugi sklop revij na LJFW pokazal raznolikost slovenskih oblikovalcev.

21.9.2016 ob 11:00

LJFW_september2016_MAJA_FERME_Fashion_Foto_by_Jure_Makovec_21.JPG

Sinoči je v hotelu Slon potekal drugi sklop revij ljubljanskega tedna mode, kjer so se predstavili Maja Ferme, Nataša Hrupič, Sanija Reja Aske, Nejc Šubic, Petja Zorec in kolektiv Youn@Squat.

Nabito polna dvorana ljubljanskega kultnega hotela je za začetek osupnila nad žametno kolekcijo Maje Ferme, ki je navdih znova našla v ženski in ostala zvesta svojemu slogu. »Moj krog strank so uspešne poslovne ženske, ki so zelo samozavestne, same ustvarjajo svojo karierno pot in se morajo zato tudi dobro počutiti v oblačilih. Zato je pliš, ki sem ga uporabila svilen, ki zahteva zelo posebno obdelavo, a hkrati omogoča, da te kose nosimo cel dan,« je povedala oblikovalka. Navdih je našla v poklonu ženskam, ki jih razume kot dragulj ostrih faset, vibrirajočih barv in seveda dragocene, kot so lahko le dragulji. »In tak občutek jim želim pričarati, ko se oblečejo v moje kose,« je še povedala Maja Ferme.

Od močnih in samozavestnih Majinih žensk, k nežnim moškim, ki večino časa preživijo doma. Vsaj tako jih očitno vidi Nejc Šubic, ki je predstavil moško kolekcijo, v kateri so prevladovala športna oblačila, mehkih materialov in nežnih barv. »V kolekciji Semi-loner se kot protiutež nepotrebnim zadregam in tegobam asocialnosti prebija 'peter-panski' kompleks brezbrižne in neustavljive estetike skejt kulture. V oblačilih za mladeniče se resna funkcionalnost zliva z nepotrebnimi, skoraj dekadentnimi detajli, ki pričajo o razkazovanju življenjskih stilov mladih,« opiše kolekcijo.

Pentlje, volančki, cvetlični potiski in modro bela kombinacija zaznamujejo čudovito kolekcijo Sanije Reje Aske, ki je predstavila izjemno ženstvene in nosljive kose. Kolekcijo je poimenovala Buona Serata Marla.

Barbara Krmelj, Maja Leskovšek, Sara Valenci in Timotej Bistan so kot kolektiv YoungVSquat predstavili kolekcijo Six. »Markantni par Vincent in Christina nas še vedno navdihuje s svojim karakterjem in kameleonsko podobo. Tokrat je pozornost usmerjena v posamezne kose in detajle, ki jih definirajo. V razgibanem stajlingu se srečujejo estetike posameznega avtorja, ekspresivni s preprostimi materiali, krojaški detajli pa z volumnom in teksturo. V duhu sodobnega načina oblačenja se pomešajo moški in ženski kosi,« opišejo kolekcijo za jesen/zimo 2016-17.

Nataša Hrupič je kolekcijo zasnovala na dveh predpostavkah; na formi telesa in telesnosti oblačila. »Nastala je na temelju form in oblik, perfekcionizma in razmerij, ki spremljajo telo ob različnih pozah in grčih. Raziskovanje je bilo iz tridimenzionalnega kiparskega in skicoznega medija preneseno v tekstilni, pletilski medij. Nastale so izčiščene oblike, premišljeno sestavljene iz linij, in jasna vizualizacija – forma telesa na oblačilu. Vrhnja oblačila nadaljujejo linijsko interpretacijo telesnosti. Oblačila so skonstruirana tako, da je vsaka zareza načrtovano postavljena na mestu, ki ne deformira v osnovne forme silhuete in ohranja telesnost,« kolekcijo opiše oblikovalka in dodaja, da ji veliko pomeni tudi funkcionalnost oblačil, zato je uporabljala naravne in telesu prijazne materiale.

Še eno popolnoma moško kolekcijo je predstavila Petja Zorec. Njena kolekcija Tisti, ki ga je ugriznila kača, se boji vsake vrv, predstavlja predstavlja raziskovanje simbolike ter fizičnih lastnosti kač skozi organske kroje, teksture, vzorce, tekstilne manipulacije in silhuete na humoren način. »Moška kolekcija se spogleduje z opravami kontroverznih pripadnikov zoot suit gibanja s sodobnim pridihom in igrivimi detajli. Se teh izmuzljivih bitij bojimo,ker ne razumemo njihovega gibanja? Hladnega otipa, neprijetne luskaste strukture njihovih kož, svarilih ali kamuflažnih barv? Gojimo odpor do vsega, česar ne poznamo/razumemo najbolje? Ali pa se mogoče bojimo le posameznih podobnosti s tistimi »kačami«, ki jih nosimo v sebi in zaznavamo v drugih,« se sprašuje Petja.

Kje bo mogoče kupiti kose s piste?

Izbrane kreacije oblikovalcev, ki se predstavljajo pod znamko ZOOFA, je že mogoče kupiti v trgovini ZOOFA, izbrane kreacije EBER krznarstva so prav tako že na voljo v njihovem butiku, izbrane kose kolekcije MAJA FERME fashion pa bo mogoče v njenem butiku v Ljubljani kupiti od danes naprej. Izbrani kosi ostalih znamk (N a t a s a H r u p i c, Nejc Šubic, Petja Zorec, Sanija Reja Aske, Tina Gorkič in Young@Squat) bodo od ponedeljka, 26. septembra, na voljo v trgovini Pentlja Concept Store.

Avtorica: Da. M. 
Foto: Jure Makovec


oddajte komentar

preberite tudi

Presenetljiv vpliv zime na seksualnost moških

Kaj se zgodi s penisom, če ga moški ne uporablja

Izkušeni poklicni spremljevalec iskreno o tem, kaj vse od njega pričakujejo ženske

ne spreglejte