Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

LJFW: Ljubljanski grad so zavzele vzhajajoče oblikovalske zvezde

Ljubljanski teden mode, ki letos poteka visoko nad prestolnico – na Ljubljanskem gradu, je mladim upom slovenskega oblikovanja tudi tokrat ponudil možnost, da se predstavijo.

1.4.2017 ob 7:50

1in2-min.jpg

Domača prestolnica je prve sončne pomladne dni še posebej modno obarvana, saj gosti Ljubljanski teden mode. Tu bodo na modni brvi trende za prihajajoče sezone predstavili številni vrhunski slovenski – pa tudi par tujih – modni oblikovalci. A še preden svoje vizije predstavijo velika imena, so pod žaromete stopili mladi upi.

Na gradu so se med prvimi predstavili študenti katedre za Oblikovanje tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti. Na prvi modni reviji so se predstavili izbrani perspektivni študenti 1. in 2. letnika ter diplomanti, drugo modno revijo so zavzeli študenti 3. letnika, za njimi pa so se predstavili še študentje magistrskega študija in njihov projekt Idrijska čipka.

3-min.jpg

Proti masovni in hitri modi ter nazaj k ročnemu delu

Kot odgovor na trenutno stanje hitre modne industrije in masovnega proizvajanja oblačil brez dodane vrednosti, so se mladi oblikovalci obrnili k ročnemu delu in novim tehnologijam. Njihova dela temeljijo na osebnih zgodbah in uporabi že skoraj pozabljenih tradicionalnih ročnih spretnostih ter inovativnih manipulacijah tekstila.

Izdelki študentov dokazujejo, da tradicionalna ročna dela ponujajo izjemne možnosti za oblikovanje in različne modifikacije v nove, modernejše oblike. Različne ročne tehnike kot so vezenje, prepletanje, pletenje, kvačkanje, prešivanje, gubanje, polstenje, sitotisk ali ročno slikanje blaga izpostavljajo pozornost pri izdelavi, ki v nasprotju s hitro avtomatizirano proizvodnjo oblačil, daje oblačilom dodano vrednost. Čeprav ročne tehnike in tudi nove tehnologije kot so digitalni tisk, laserski rez, 3d print in podobni bogatijo predvsem oblačila visoke mode, pa se jim v času različnih trajnostnih praks odpira širši prostor.

mag-min.jpg

Od drznih kreacij do idrijske čipke

Študenti so, navdihnjeni z nostalgijo na eni strani in novimi tehnološkimi prijemi na drugi ter s pozornostjo do detajlov in s premislekom v izraznosti, svoja kreativna izhodišča prenašali v nove silhuete, teksture, vzorce, in jih oblikovali v kolekcije sodobnih oblačil, tekstilij in dodatkov. Pri tem so ob želji po originalnosti in sodobnosti izraza izpostavljali tudi različne vidike trajnostnega oblikovanja. Ročno delo pridobiva na vrednosti, v dialogu z novimi tehnologijami pa predstavlja smer mode v prihodnosti.

Na modni reviji so predstavili tudi projekt Idrijska čipka, ki je nastal v sodelovanju z Občino Idrija, Centrom za Idrijsko dediščino in Društvom klekljaric idrijske čipke. Študenti so oblikovali dvanajst unikatnih koktajl in večernih oblek, v katere so vključevali sodobne interpretacije idrijske čike. Kasneje bodo kreacije predstavljene tudi na 36. Festivalu idrijske čipke.

Avtor: F. M.

Foto: FWLJ/Klemen Razinger

preberite tudi

Horoskop: to je (glede na znak, v katerem ste rojeni) vaš seksualni stil

Sebični moški: v postelji od partnerke pričakujejo to, česar sami niso pripravljeni vračati

5 stvari, ki jih govori moški, ki vas ne ljubi več

ne spreglejte