Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Janja Videc: Nočem biti le oblikovalka

Janja Videc je modna oblikovalka, ki ne sprejema le ene vloge. Svetu hoče pokazati vse svoje znanje.

17.2.2015 ob 9:00

janja_videc2.jpg

Modna oblikovalka Janja Videc trenutno pripravlja kolekcijo, ki bo sklepni del njenega magistrskega študija na naravoslovnotehniški fakulteti – smer tekstilstvo. Čas, ko se poslavlja od študentskih klopi, je izkoristila za zbiranje idej, izoblikovanje lastne estetike, s katero bi se predstavila javnosti in ugotovila, kakšen način dela ji najbolj ustreza.

"Nočem se poistovetiti le z eno vlogo – biti modna oblikovalka. Bolj se mi zdi pomembno, da kot oseba pokažeš, kaj vse si, in iz tega razviješ kaj svojega," nam je povedala Janja, ki se poleg kolekcije ukvarja še z dvema projektoma – delavnicami in tečaji risanja, s katerimi bodoče študente pripravlja na sprejemne izpite, ter blogom, kjer lahko prav vsak, ki ga moda zanima, spremlja nastajanje njenih oblačil.

"Delavnica in blog nista bistveno oddaljena od oblikovanja in vesela sem, da ostajam ves čas v stiku s svojo prvo izbiro. Hkrati pa sem povezana z drugimi stvarmi, ki jih znam. Seveda je blog nekoliko drugačen pristop pri mojem delu. Ta platforma mi je všeč, ker lahko s svojo publiko neposredno delim procese ustvarjanja in jim prikažem lastno estetiko. Ljudje namreč največkrat vidijo le končni rezultat, ne vedo pa, kaj stoji za vsem tem. In z blogom jih lahko ozavestim o modi in oblikovanju," pravi.

Na blogu je že začela objavljati prve korake, ki jih dela s kolekcijo. Ta je trenutno v eksperimentalni fazi, nastajajo prve skice in preizkušanja na lutki.

image_12778040_0.jpg

"Ima pa zanimivo ozadje, saj sem navdih dobila v relaciji mesto–gozd, kjer mesto pomeni zavest, gozd podzavest. Iz idejne podlage se je razvila oseba, ki se naslanja na arhetipe temne ženskosti, čarovnice. Ta oseba živi v mestu, vendar je njen drugi pol divja, gozdna ženska. Gre za čarovnico v sodobnem svetu. Vedno ko se ukvarjam z idejo, veliko raziskujem ter berem, in svet ženskih arhetipov me je povsem posrkal. Sicer pa je raziskovanje tematike zame bistvenega pomena pri ustvarjanju kolekcije, saj s tem dobimo tudi odgovore na vprašanja, do katerih lahko pride v njenem nadaljnjem delu."

Ideje naj prihajajo iz nas

Deljenje in širjenje nasvetov ji nikoli nista delali težav, hkrati pa rada spoznava ljudi in njihove talente. Verjetno je to povezano tudi z idejo, da bi študirala psihologijo, a jo je moda premagala.

janja_videc7.jpg

Čut za sočloveka tako uporabi na tečajih, ki jih organizira. "Na delavnicah in tečajih risanja, ki jih vodim kot priprave za sprejemne izpite, do vsakega pristopim zelo individualno, saj moramo za uspešnost vsi spoznati, kaj nam je najbolj blizu. Zato moram biti tudi malo psiholog, saj je pri mnogih prisoten strah ali nesproščenost, ki blokira pretok kreativnosti. Prav za vse velja, da morajo slediti sami sebi. Predvsem pri mlajših vidim, da ker še nimajo razvite osebnosti, ideje iščejo drugje. Kar pa v kreativnem smislu ni dobro. Spodbujanje individualnosti je dolgotrajen proces in vsak pri sebi mora to ponotranjiti," pove oblikovalka in doda, da jo najbolj veseli dejstvo, da so bili njeni tečajniki do zdaj na sprejemnih izpitih stoodstotno uspešni.

Vemo, kdo stoji za našimi oblačili?

Slovensko dojemanje modne industrije razume kot še neozaveščeno. "V praksi je prisotno masovno kupovanje cenovno dostopnih kosov in ne zavedamo se, kaj je v ozadju teh trgovin, kdo je naredil obleke. Hkrati ne pomislimo, kam bodo ta oblačila šla in kako neekološko je vse skupaj. Vesela bi bila, če bi ljudje samo razmislili o tem. Ko kupimo kos slovenskega oblikovalca, vemo, da je bil lokalno izdelan, da so bili vsi vpleteni v proces pravično plačani, da so materiali boljši, in imamo lahko bolj čisto vest,« pravi Janja Videc in dodaja, da se garderobo, v kateri ni veliko kosov, veliko lažje kombinira in zasnuje neki slog. »Delajmo raje na kvaliteti kot kvantiteti."

Avtorica: Daša Mavrič

Foto: Anže Frantar


oddajte komentar

preberite tudi

Zakaj ne morem nehati razmišljati o svojem bivšem? To so pravi razlogi!

'Nedolžno' spogledovanje je lahko škodljivo (in to je razlog, zakaj)

Dobrega poljubljanja se lahko naučimo (to je najboljša tehnika)

ne spreglejte