Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Zakaj je tako težko posneti dober selfi (in kako nam bo uspelo)

Če ste se kdaj spraševali, zakaj vaš lep obraz na selfijih izpade vse prej kot takšen, niste edini.

24.8.2018 ob 3:56

selfi.jpg

In ker se je skupina znanstvenikov očitno naveličala poplave fotografij, ki resnični podobi delajo krivico, se je odločila čas in denar nameniti odgovoru na vprašanje: zakaj je tako težko posneti dober selfi? 

Na podlagi svojih dognanj so za publikacijo JAMA Facial Plastic Surgery pojasnili, da je za neposrečene fotografije kriv položaj, v katerem je roka medtem, ko pritiskate na sprožilec in razdalja, ki ločuje vaš obraz od napravice, ki naj bi ga obeležila.

Kot so povedali, bi morala ta znašati vsaj meter in pol, v nasprotnem primeru fotografija popači vaše naravne danosti.

V svojem delu so strokovnjaki prišli do zaključka, da omenjena razdalja pri snemanju selfijev znaša približno 30 centimetrov, ob njej pa je nos videti tudi do 30 odstotkov širši, kot je v resnici.

"Že leta poslušam pritožbe svojih pacientov in članov družine v smislu: oh, poglej moj nos, videti je tako velik," je v intervjuju za Live Science povedal Boris Paskhover, soavtor študije in plastični kirurg. "Vedno jih tolažim, da v resnici niso videti takšni, prav to sem želel dokazati."

Namesto, da bi torej zgolj pogledoval smešne fotografije in pritrjeval opombam, je skupaj s skupino strokovnjakov z medicinske šole Rutgers in univerze Stanford matematično razdelal komponente in učinke različnih kotov, pod katerimi nastajajo fotografije moških in ženskih obrazov.

selfi_micna.jpg

In rezultati?

Fotografije, posnete z razdalje meter in pol, niso popačile dejanske podobe, v nasprotju s tistimi, posnetimi s 30. centimetrov, kjer je bil nos moških na fotografijah širši za 30 in pri ženskah v povprečju za 29 odstotkov.

Na srečo se je temu mogoče izogniti. In sicer tako, da že končno prenehate fotografirati lastno podobo in širnemu svetu dokazovati svojo (ne)fotogeničnost, ali da si priskrbite tako imenovano selfie palico. Kar pa je v končni fazi najboljša rešitev: imejte se radi, kajti vaš obraz je popoln. Razen na selfijih. ;)

Preberite še: To so najboljša leta, da se poročite ali pa Jasni dokazi, da imata čudovit odnos

Avtorica: M. FL., povzeto po pisanju Marie Claire
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

To so leta, pri katerih ženske najbolj uživajo v seksu

To so skrivnosti, ki jih ne upajo povedati svojim izbrancem (resnične izpovedi)

Trije glavni krivci, da moški v postelji odpove

ne spreglejte