Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Zakaj je koža v teh dneh posuta z mozolji

Spremenjen način življenja vpliva tudi na kožo, žal ne vedno v dobrem smislu.

13.4.2020 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zakaj je koža v teh dneh posuta z mozolji

Trenutne razmere prinašajo drugačen življenjski ritem, drugačno prehrano (priznajte, občutek imate, da so tablice čokolade manjše), drugačne spalne navade in še bi lahko naštevali. Posledice vsega tega so vidne tudi na koži. Kot da ne bi bilo že vsega dovolj, so mozolji, ki jih je iz dneva v dan več, prej pravilo, kot izjema in kljub temu, da polt ni dnevno izpostavljena ličilom ter umazanim delcem iz zraka, ni videti prav srečna.

Zakaj dobesedno cveti in kako ji lahko pomagamo, je za ameriški Cosmopolitan povedala strokovnjakinja za nego kože Pamela Marshall.

Zakaj je koža prav sedaj posuta z mozolji?

"Na to vpliva več dejavnikov, najmočnejši pa so stres, prehrana, pomanjkanje vitamina D in nepravilna higiena," je povedala Marshallova in pojasnila:

"Pod stresom telo sprošča več hormona kortizola. Kadar je tega v organizmu več, se zniža raven estrogena. Posledično je v telesu v izobilju moških spolnih hormonov, ki žlezam lojnicam sporočajo, naj proizvajajo več kožne maščobe. Višek te zamaši pore, na koncu se vse to odraža v obliki kožnih vnetji, oteklin in mozoljev."

Dejstvo je, da je v trenutnih razmerah večina pod stresom. Svoje pridajo še takšni in drugačni prigrizki, s katerimi nekateri blažijo napetost, drugi preganjajo dolgčas ali jih grizljajo zgolj, ker imajo priložnost. Ne glede na razlog strokovnjakinja opozarja, da sladki ali slani grehi v črevesju povzročajo zmedo.

"Razvajanje z nezdravimi prigrizki na kratek rok res lahko prinese olajšanje, na dolgega pa ne koristi ne počutju, ne zdravju in ne koži, ki se na porušeno bakterijsko ravnovesje v črevesju odzove z mozolji," navaja Pamela.

 

Seznam krivcev se tu ne konča. Na vrsto pride še vitamin D, natančneje pomanjkanje tega. Kajti manj časa preživljamo na soncu, pod vplivom katerega nastaja v koži. Vitamin D je pomemben za celični razvoj in igra veliko vlogo pri preprečevanju vnetji, ki so pogosto krive za izbruhe mozoljev.

In za konec še: "Res je, da zadnje čase veliko pozornosti namenjamo rokam. Kaj pa koži obraza? Jo očistite vsak večer? Mnogi temeljito čiščenje zaradi odsotnosti ličil preskočijo, kar je še ena napaka, saj so na polti kljub vsemu odmrle celice, odvečna maščoba in umazanija, ki jih je treba vsak večer očistiti," opozarja strokovnjakinja.

Kako vse skupaj omiliti ali povsem premagati?

"Odpravljanje razlogov je pri tem nedvomno edina prava pot. Vendar je v veliko primerih nemogoče izbrisati čisto vse. Lahko je reči, premagajte stres, a v trenutni situaciji to ni ravno lahka naloga. Vsekakor ga skušajte omiliti. Z načini, ki pri vas delujejo: ob glasbi, meditaciji, branju knjig, razvajanju v kopeli in podobnim," svetuje Pamela in dodaja:

"Poskrbite za zdravo ter uravnoteženo hrano. Kar pomeni, da naj bodo obroki sestavljeni iz čim več hranil in naj vključujejo vse, od zdravih maščob do sestavljenih ogljikovih hidratov, beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov. Živila, kot so mastne ribe, sir, jajca in gobe so bogata tudi z vitaminom D. V prid temu, da bi ga imeli dovolj, vsaj za 15 minut dovolite, da vas poboža sonce."

Z vidika higiene kože Marshallova priporoča redno, tedensko pranje posteljnine (zagotovo v postelji preživite več časa, kot običajno) in ohranjanje redne negovalne rutine:

"Vsak večer obraz  temeljito očistite in z njega odstranite maščobo ter umazanijo, negujte ga s primernimi vlažilnimi in hranljivimi kremami, enkrat na teden pa mu privoščite piling. Tudi, če večino dneva preživite doma, nege kože ne smete zanemariti."

Preberite še: 7 zares neobičajnih načinov za premagovanje mozoljev (in mnenje dermatologa)

Morda vas zanima tudi: Zaradi stresa je moj obraz dobesedno cvetel (zvezdnice iskreno o težavah z mozolji)


oddajte komentar

preberite tudi

Vrste seksa, ki jih preprosto morate doživeti

Odgovori na šest najbolj neprijetnih seksi dilem: Priznati ali zamolčati afero, spolno bolezen …

Zakaj se včasih spremeni velikost vagine in kako to vpliva na seks

ne spreglejte