Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Za lepoto: Deset najboljših dodatkov prehrani

Če menite, da potrebujete malce dodatne pomoči.

2.9.2017 ob 5:00

hrana_ThinkstockPhotos-607490440.jpg

Res je, da so za lepo in mladostno kožo v največji meri zaslužni primeren počitek, zadostna hidratacija ter zdrav življenjski slog. Tu so še različni geli, kreme in serumi, včasih pa tudi nekateri dodatki prehrani.

Prodaja sledečih je v zadnjih nekaj letih narasla za 15 odstotkov in lahko ob premišljeni ter zmerni uporabi v kombinaciji s prej omenjenimi dejavniki doprinesejo k lepemu in mladostnemu videzu. Po zagotovilih farmacevtov delujejo na večjih nivojih: pomladijo obraz, učvrstijo telo, spodbujajo presnovo maščob ter okrepijo lase in nohte. Katere torej izbrati.

Več uporabnih namigov najdete na Facebooku.

Hidrolizirani kolagen

Kolagen je beljakovina, ki skupaj z elastinom skrbi za gladko in napeto polt, po tridesetem letu pa sinteza tega v telesu začne vpadati in pojavijo se prve gube.

Prav zato velja hidrolizirani, oziroma kolagen v prahu za enega, v prid upočasnjenega staranja, najučinkovitejših dodatkov prehrani. Že po nekaj mesecih uživanja se pod njegovim vplivom v koži poveča tvorjenje naravnega kolagena, kar je vidno na bolj gladki in napeti koži.

hrana_ThinkstockPhotos-598086506.jpg

Q10, koencim mladosti

Koencim Q10 se nahaja v vseh celicah kože in je odgovoren za tvorjenje osnovne celične energije.

Pogosto je imenovan koencim mladosti, saj dokazano zavira nastajanje gub, spodbuja tvorjenje kolagena in elastina, ter je zato ena ključnih sestavin raznih kozmetičnih pripomočkov, dobrodošel pa je tudi v obliki dodatka prehrani.

Nekateri vitamini in minerali

Od vitaminov je pri zaviranju staranja najučinkovitejši vitamin E, močan antioksidant, katerega v prehrani pogosto primanjkuje. Tu je še vitamin C, saj spodbuja mikocirkulacijo ter stimulira nastajanje kolagena in elastina v telesu.

Med minerali sta lepoti najprijaznejša cink in selen, oligoelementa, ki sta učinkovita v preprečevanju delovanja prostih radikalov, ter silicij, ki koži zagotavlja čvrstost in vlažnost.

dodatki.jpg

Olji nočne fralje (Oenothera biennis) in buraža (Borago officinalis)

K vitalnemu in mladostnemu videzu kože pripomorejo tudi maščobne kisline. Te na koži tvorijo lipidno zaščito ter vlažijo in pomirjajo razdraženo polt.

Zlasti so pri tem učinkovita olja z gama linolno kislino, ta je prisotna v esencialnih oljih omenjenih rastlin.

Omega tri maščobe

Te znatno doprinesejo k mladostnemu videzu in zdravju kože. Blažijo učinke fotostaranja, ohranjajo strukturo kolagena in preprečujejo izsušitev polti.

Študije kažejo, da omega tri maščobe DNA znatno varujejo pred poškodbami, katere izzovejo sončni žarki, prav tako pripomorejo k sintezi kolagena in elastina ter tudi s tem izboljšajo videz kože.

Vitamin H

En ključnih vitaminov za zdravje kože je tudi vitamin H imenovan biotin, ki je potreben za tvorbo določenih encimov in sodeluje v sintezi nekaterih aminokislin in maščobnih kislin.

V tem tiči razlog, da koža, ki se neprestano obnavlja, najprej občuti prav pomanjkanje tega vitamina, vir katerega je med drugim pivski kvas.

hrana_ThinkstockPhotos-512202106.jpg

Zavezniki na soncu

Poleg krem, ki so namenjene zaščiti pred sončnimi žarki, so tu še dodatki prehrani, katerih glavne sestavine so beta karoten in drugi karotenoidi (alfa karoten, gama karoten, lutein, zeaksantin).

Ti delujejo kot naravni zaščitni filter in hkrati zavirajo delovanje prostih radikalov. Tudi druge aktivne sestavine so pri tem dobrodošle, denimo laktobacili in rastlinska olja, bogata z linolno kislino (palmino, sojino, olivno, sončnično in olje grozdnih pešk).

Omenimo še obvezni tandem, ki ga tvorita selen in vitamin E, ter na koncu likopen, močan antioksidant, ki kožo učinkovito varuje pred poškodbami sončnih žarkov.

Resveratrol

V zadnjih letih izjemno cenjena sestavina v izdelkih za nego kože, tudi kot dodatek prehrani pa lahko pripomore k mladostnemu videzu.

Njegovi naravni viri so črno grozdje, črno vino, kikirikiji in jagodičevje. Ima močno antioksidativno delovanje, preprečuje nastajanje prostih radikalov in zavira aktivnosti že prisotnih.

Hijaluronska kislina

Ta molekula je ena od obveznih sestavin izdelkov proti staranju. Polti zagotavlja vlažnost in elastičnost. Količina te kisline se z leti v telesu zmanjšuje, kar vodi k izgubi tonusa kože, z nego z izdelki, v katerih je prisotna, je to mogoče ublažiti, z uživanjem njenih nadomestkov pa spodbujati tudi sintezo kolagena in tako preprečiti nastanek gub.

Repinec (Arctium)

Obstajajo rastline, ki zagotavljajo lepoto kože in hkrati pozitivno vplivajo na delovanje ledvic in jeter. Te so zato dobrodošle v kurah za čiščenje telesa. Ena od njih je repinec, saj pozitivno vpliva na jetra in na izločanje žolča ter zavira delovanje bakterij, katere negativno vplivajo na videz kože. Najboljši način uporabe je v obliki ekstrakta ali tinkure iz svežih rastlin.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Tantrični seks za začetnike (vse, kar morate vedeti)

Prepovedana ljubezen: Poročila sem se z moškim, ki je prijateljici zlomil srce (resnična izpoved)

5 malenkosti, zaradi katerih propadajo zveze

ne spreglejte