Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vse o negi kože z vitaminom C

Vitamin C je priljubljena sestavina negovalnih pripomočkov za kožo, a učinkovit je le, če ga uporabljate na pravilen način.

5.4.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Vse o negi kože z vitaminom C

Vitamin C je prijazen do kože. Med drugim odpravlja pigmentne madeže, omili drobne gubice,  blaži škodljive vplive sončnih žarkov in zavira delovanje prostih radikalov.

A ni pomembno le, da si priskrbite z njim obogaten serum ali kremo in izbrano sredstvo redno uporabljate, pomembno je tudi, kje ga shranjujete, kdaj ga nanašate in še veliko več.

Vse, kar morate vedeti, preden v svojo lepotilno in negovalno rutino vključite serum ali drug izdelek z vitaminom C, razkriva portal Self.

Izdelke z vitaminom C nanašajte zjutraj

"Sicer nanašanje zvečer ni prepovedano, a koža bo od te aktivne sestavne nedvomno imela več koristi, če jo boste uporabljali zjutraj," je povedala dermatologinja Sara Hoghan iz medicinskega centra Santa Monica.

Kajti, kot navaja, je vitamin C najučinkovitejši ob stiku s svetlobo, nanešen zjutraj tako lahko cel dan pozitivno vpliva na polt.

Bodite pozorni na vrstni red

Ta je odvisen od izbranega preparata, ki ga vsebuje. "V kolikor je vaša izbira serum, ga nanesite neposredno na očiščeno kožo, nato pa uporabite vlažilno kremo. Če je z njim obogatena vlažilna krema, obraz z njo prekrijte ob koncu negovalne rutine, preden uporabite puder, svetuje dermatologinja Angela Lamb.

Uporabljajte primerno koncentracijo

Količina vitamina C se v različnih izdelkih nahaja v različnih koncentracijah. Te se gibljejo od pet pa vse do 30 odstotkov. Količino po nasvetu Hoganove prilagodite naravi polti.

 

Tisti, z izjemno suho, bi morali uporabljati preparate z nižjim odmerkom te snovi, sicer lahko poslabša suhost in izzove draženje. Posamezniki z mastno kožo lahko posegajo po višjih koncentracijah.

A kot navajata obe dermatologinji, so učinki opazni že pri redni uporabi izdelkov, ki vsebujejo 20 odstotno koncentracijo vitamina C in višja ni potrebna.

Vitamina C ne kombinirajte z nekaterimi drugimi učinkovinami

Vitamin C na polti praviloma ne povzroča težav, nekatere kombinacije z drugimi učinkovinami pa ne glede na to niso priporočljive.

Denimo z benzoil peroksidom, ob stiku s katerim vitamin C oksidira in posledično nima učinka. Zato je primerno vitamin C uporabljati zjutraj, benzoil peroksid pa zvečer.

Enako velja tudi za kombinacijo vitamina C in retinola. Če uporabljate oboje, enega nanašajte zjutraj, drugega zvečer. Sicer pa se dermatologinji strinjata, da je, ker na polt delujeta podobno, smiselno uporabljati le enega od njih.

Poskrbite za pravilno shranjevanje

Izdelki z vitaminom C so občutljivi na dolgotrajno izpostavljenost svetlobi in zraku. "Ob stiku s svetlobo in zrakom vitamin C sčasoma oksidira in postane manj stabilen ter manj učinkovit," pojasnjuje Hoganova.

Zato izdelke shranjujte v originalnem pakiranju v temnem prostoru, izbirajte tiste v neprozorni embalaži in ki omogočajo možnost uporabe, ne da bi prihajale v stik z zrakom. Primernejše, kot tube in škatlice, so torej embalaže z aplikatorji.

Bodite pozorni na barvo izdelka

Serum z vitaminom C mora biti prozorne ali rahlo belkaste barve, kadar pride do oksidacije, pa se obarva rumeno ali rjavo in je manj učinkovit. Še vedno je sicer varen za uporabo, a ne premore zaželenega učinka, zato bi ga bilo bolje zavreči in si omisliti novega.

Ne omejujte se zgolj na serume

Vitamin C je najpogosteje dodan serumom, na voljo pa so tudi z njim obogatene vlažilne kreme, pilingi, čistila za kožo in celo kreme za sončenje, številne možne načine uporabe te, koži prijazne sestavine, navajata dermatologinji, ki priporočata, da izkoristite več različnih možnosti  za lepo ter zdravo polt.

Preberite še: Hialuronska kislina proti gubicam in mozoljem

Morda vas zanima tudi: Medeno razvajanje in vse prednosti, ki jih prinaša med


oddajte komentar

preberite tudi

Vrste seksa, ki jih preprosto morate doživeti

Odgovori na šest najbolj neprijetnih seksi dilem: Priznati ali zamolčati afero, spolno bolezen …

Zakaj se včasih spremeni velikost vagine in kako to vpliva na seks

ne spreglejte